Foto: Čuvamo naš parkFoto: Čuvamo naš parkPropao je još jedan pokušaj gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem da stanovnicima Savice protiv njihove volje nametne izgradnju betonsko plastičnog parka u njihovom kvartu. Građani traže da prioritet bude škola koja je u katastrofalnom stanju.

Već treći put građani Savice brane svoj park od betonizacije. Ovaj put ponovo se na mala vrata, preko Mjesnog odbora Trnjanska Savica u kojem Bandić i HDZ imaju većinu, pokušao progurati projekt kojega su stanovnici odbacili još prije godinu dana, kada su stali pred bagere i zaustavili 12 milijuna kuna vrijedno "uređenje" parka kojim bi se gotovo polovica parka prekrila betonom i umjetnim materijalima.

Na dnevnom redu sjednice Vijeća Mjesnog odbora zakazane za 30. kolovoza ove godine tako se našla točka "informacije o parku", a najavljen je i dolazak nekoga iz gradskih strukturaNa dnevnom redu sjednice Vijeća Mjesnog odbora zakazane za 30. kolovoza ove godine tako se našla točka "informacije o parku", a najavljen je i dolazak nekoga iz gradskih struktura. Suprotno propisanoj proceduri, vijećnicima nisu poslani nikakvi popratni materijali vezani uz temu o kojoj bi trebali raspravljati. Zanimanje je bilo veliko, pa je sjednicu pratila prepuna dvorana zainteresiranih građanki i građana, ali i roditelja zabrinutih zbog katastrofalnog stanja kvartovske osnovne škole Jure Kaštelana.

Pokazalo se da je gost iz Grada Nenad Predovan, blizak Bandićev suradnik, glavni tajnik Stranke rada i solidarnosti i vijećnik u Vijeću gradske četvrti Trnje, te da najavljene "informacije o parku" zapravo i nisu samo informacije. Naime, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ante Gracin izvijestio je vijećnike kako je zaprimio "inicijativu o uređenju parka Savica" sa stotinjak potpisa kojom se traži da se građane s područja Mjesnog odbora Trnjanska Savica upozna s tim što se planira raditi u parku te da se organizira uvid u projektno rješenje s mogućnošću davanja primjedbi i prijedloga od strane građana. Gracin je na temelju toga odmah predložio i donošenje odgovarajuće odluke, odnosno Zaključka "da se građane Savice upozna s tim što se planira raditi u parku Savica, da im se omogući uvid u dosadašnja idejna rješenja, i da dobiju formalnu mogućnost da u demokratskoj raspravi sami predlažu rješenja."

Sjednicu Mjesnog odbora Trnjanska Savica pratio je veliki broj zainteresiranih građana. (Foto: Miroslav Poje) Sjednicu Mjesnog odbora Trnjanska Savica pratio je veliki broj zainteresiranih građana. (Foto: Miroslav Poje)

To je na tragu gradonačelnikove izjave od 1. lipnja ove godine kada je za Radio Sljeme rekao: QIzložit ćemo koncem godine projekt pa će Propisana procedura uključuje široku javnu raspravu na osnovu koje će se izraditi program natječaja i provesti javni arhitektonsko urbanistički i krajobrazni natječagrađani reći je l' treba što dodati, a na proljeće iduće godine ćemo taj park napraviti". Drugim riječima, Grad je na svoj način, zaobilazeći proceduru, odlučio provesti "javnu raspravu" koja to zapravo nije, gdje bi se izložio gotov projekt na koji bi građani trebali dati primjedbe. Tako provedenom "javnom raspravom" Grad bi ispunio formu, a doprinos građana sveo bi se na eventualne kozmetičke dorade suludog, nametnutog projekta.

Ovome su se oštro usprotivili oporbeni vijećnici. Kao formalni argument navedeno je da se Zaključak ne može donijeti na temelju stotinjak neprovjerenih potpisa koje nije vidio nitko od vijećnika, ali u raspravi su izrečeni i drugi, puno snažniji argumenti. Vijećnica Frana Laća zapitala je zašto se na ovu inicijativu odmah reagira i predlaže donošenje Zaključka, dok se preko godinu dana ignorira prijedlog inicijative Čuvamo naš park da se na sjednici Vijeća Mjesnog odbora raspravi problematika uređenja parka. Ovaj prijedlog upućen je vijeću još u ljeto 2017. godine i popraćen s 1479 potpisa stanovnika.

Također je podsjetila da je prije više od godinu dana Vijeće gradske četvrti Trnje donijelo Zaključak koji propisuje pravilnu proceduru vezanu za uređenje parka na Savici. Tako propisana procedura uključuje široku javnu raspravu na osnovu koje će se izraditi program natječaja i provesti javni arhitektonsko urbanistički i krajobrazni natječaj. S istim tim Zaključkom upoznat je i Predovan, štoviše za njega je svojevremeno i sam glasao, ali je usprkos tome pred stanovnicima Savice pokušavao progurati nešto sasvim suprotno.Roditelji su istaknuli kako bi na Savici prioritet trebala biti obnova škole ili gradnja nove, a ne suludi megalomanski projekti od 12 milijuna kuna

U raspravu su se s dopuštenjem predsjednika vijeća uključili i građani i postalo je jasno da prijedlog o provedbi "rasprave" o već gotovom projektu nema niti podršku oporbe u vijeću niti podršku prisutnih građana. Predsjednik Gracin zaključio je da je, iako ima većinu u Vijeću, mudrije povući se i odgodio je na neodređeno vrijeme donošenje Zaključka o toj točki dnevnog reda. 

Nakon rasprave o parku na zahtjev zabrinutih roditelja govorilo se i o izuzetno lošem stanju u kojem se nalazi Osnovna škola Jure Kaštelana. Škola je sagrađena davne 1967. godine i do danas nikada nije bila cjelovito i temeljito obnovljena. Dijelom zbog nekvalitetne gradnje, a dijelom zbog zuba vremena, problemi s objektom su se godinama nagomilali. Ozbiljno narušena statika koja je bila predmet brojnih (neuspješnih) sanacija, azbestni krov, neadekvatni kapacitet škole, nemogućnost pristupa za osobe s invaliditetom samo su neki od većih problema zbog kojih se dio osnovnoškolaca sa Savice usmjerava u susjedne kvartove: Kruge i Folnegovićevo naselje. Škola je jedna od rijetkih preostalih u Zagrebu u kojoj se nastava odvija u smjenama. Bez obzira na brojne molbe Vijeća roditelja, ravnatelja, a i ostalih stanovnika Savice, Grad Zagreb ovako ozbiljan problem zanemaruje i odgađa već više od 10 godina.

Roditelji su istaknuli kako bi na Savici prioritet trebala biti obnova škole ili gradnja nove, a ne suludi megalomanski projekti od 12 milijuna kuna. Vijeće je odlučilo da će u vezi tog pitanja napraviti jedino što može, a to je poslati dopis višoj instanci, Vijeću Gradske četvrti Trnje.

<
Vezane vijesti