Foto: S.A.<br>Foto: S.A.
Kršenje zakona u bolnicama prolazi nesankcionirano, ginekolozi primaju pune plaće a žene u velikom broju gradova u Hrvatskoj, koje uplaćuju doprinose za zdravstveno osiguranje i dopunsko zdravstveno osiguranje, ne mogu ostvariti svoje zakonsko pravo na siguran, legalan i dostupan prekid trudnoće, upozorile su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske.

Ženska mreža Hrvatske održala je ispred Vlade prosvjed zbog drastičnog kršenja reproduktivnih prava žena u licenciranim javnim bolnicama i kliničkim centrima u različitim gradovima Hrvatske. Aktivistkinje su upozorile da ginekolozi i ginekologinje u javnim bolnicama odbijaju obaviti prekid trudnoće na zahtjev pacijentica.

"U podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine piše da njihovi podaci nisu točni jer bolnice ne dostavljaju izvješća. Inzistiramo da se ta izvješća dostavljaju i da vlada osnuje povjerenstvo i istraži broj porasta pobačaja koji se navode kao ostali pobačaji, odnosno spontani pobačaji""Prosvjedujemo protiv puzajuće kriminalizacije pobačaja, koja se već godinama potiho dešava u Hrvatskoj. Prosvjedujemo i protiv toga da žene već godinama nemaju pristup sigurnom i primjerenom pobačaju u licenciranim ustanovama javnog zdravstva. One koje su primljene bivaju šikanirane od strane medicinskog i nemedicinskog osoblja i zbog toga što je cijela procedura neujednačena, a žene su ekonomski kažnjene jer pobačaj plaćaju velikim iznosima, različito u svakom dijelu Hrvatske", kazala je Bojana Genov, pozvavši Vladu da se prestane ulizivati Crkvi i crkvenim udrugama te da omogući poštivanje zakona.

"U podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine piše da njihovi podaci nisu točni jer bolnice ne dostavljaju izvješća. Inzistiramo da se ta izvješća dostavljaju i da Vlada osnuje povjerenstvo i istraži broj porasta pobačaja koji se navode kao ostali pobačaji, odnosno spontani pobačaji. Ako su ti podaci točni, a mi mislimo da nisu, smatramo da su oni pokazatelj opasnog pada reproduktivnog zdravlja žena. Sljedeće godine očekujemo brošuru u kojoj neće pisati da su podaci nepotpuni i netočni, nego da će ministarstvo uvesti reda", istaknula je Bojana Genov.

Kaže kako je cijela sfera reproduktivnog zdravlja prešla u sivi biznis privatnih ginekoloških ordinacija. "Ne želimo da se ikad više ponovi da žene vrše pobačaje vješalicama", upozorila je, te dodala da je osobno u nekim zdravstvenim ustanovama vidjela da medicinske sestre stavljaju svoju poeziju gdje veličaju plod, porođaj itd. "Žena koja dođe na prijemni šalter već je time šikanirana. U ustanovama javnog zdravstva ne bi smjelo biti ideološki obojanih poruka", kazala je. Legalni pobačaj je, kaže, mjera uvedena u svim pristojnim ženama jer štiti zdravlje i život žena. "Žene će uvijek iznaći načina da pobace. Ne želimo da se dešavaju prakse zemalja gdje je pobačaj kriminaliziran. Medicinske ustanove sa stručnim timovima i neideologiziranim pristupom ženi najbolja su brana kvarenju ženskog reproduktivnog zdravlja i njihovoj diskriminaciji", rekla je aktivistkinja Ženske mreže Hrvatske.

Otkrila je i da im se žene javljaju jer im se sve više doktora u bolnici poziva na prigovor savjesti, dok privatno rade pobačaje. Žene koje su na to upozoravale dolaze iz Zagreba i Zaboka. "Svaki doktor ima pravo na prigovor savjesti, ali na to pravo nemaju institucije. Ako ima takve liječnike, ustanova treba zaposliti nekoga tko nema prigovor savjesti. Ne može cijela bolnica imati prigovor savjesti, to je protivno svim mogućim standardima i zdravom razumu".

<
Vezane vijesti