Čini se da ovih dana svi pokušavaju dokučiti što se to dogodilo u glavnom gradu Ujedinjenog Kraljevstva. Kako je moguće da usred jedne zapadne i liberalne zemlje svjedočimo scenama koje smo dosad gledali u kojekakvim sjevernoafričkim i bliskoistočnim diktaturama? Zar se "arapsko proljeće" proširilo i na Zapad?

Nakon arapskog proljeća i ljetnih nereda, što nam donosi jesen?

Za razliku od nedavnih revolucija i pokušaja revolucija (arapskih, perzijskih, burmanskih), neredi u Londonu su potpuno apolitični. Nikakav pokušaj formuliranja zamjerki establišmentu ili nekakve formulacije zahtjeva nije se ovih dana mogao pronaći. Naknadno su neki komentatori (primjerice Darcusa Howe i Tariq Ali) pokušali svesti ove nerede na rasne i klasne probleme, ali je poprilično jasno da je to gadno pojednostavljivanje. Sadašnji neredi su vrlo različiti od anti-rasističkih pobuna ili (klasnih) štrajkova, poput onih iz osamdesetih godina.

Za razliku od arapskog proljeća, gdje su barem neke zemlje napredovale u pogledu zaštite ljudskih prava pod pritiskom masovnih prosvjeda, ova bezglavost nereda i manjak zahtjeva moglobi stanje ljudskih prava u britanskom društvu opasno unazaditi

Iako rasizam još uvijek postoji u britanskom društvu, situacija se dosta promijenila u zadnjih trideset godina. Dok je u osamdesetima bilo jasno da postoji ogroman problem rasizma u britanskom društvu i da policija rasno diskriminira te su se rasne manjine protiv toga s pravom pobunile, danas je situacija dosta drugačija. Primjerice, policija mora zadovoljavati kvote prilikom nasumičnih pretresa (koji su nažalost postali uobičajeni) te se ne bi smjelo dogoditi da neproporcionalno pretresaju  manjine. Rasni neredi u osamdesetima bili su usmjereni protiv dominantne rase i njezinih institucija, a ne protiv stanova, dućana i života Indijaca, Pakistanaca, Marokanaca i drugih manjina kao sada.

Jednako je tako teško svesti nerede na klasne probleme. Među uhapšenim pljačkašima nalaze se pripadnici svih slojeva društva. Pretpostavka da iza nereda stoje niže klase pada u vodu ako znamo da su se napadi koordinirali Blackberryima, relativno skupim komunikacijskim uređajima. Očaj i obespravljenost ljudi koji pljačkaju u Londonu pomalo gubi smisao ako stvari pokušamo staviti u perspektivu. Primjerice, čak i u područjima s najvećom nezaposlenošću u Londonu ona rijetko prelazi 10 posto - stopu koja iz hrvatske perspektive znači nisku nezaposlenost.

Možemo strepiti što Ujedinjenom Kraljevstvu donosi jesen. Vlada najavljuje pojačanje nadzora tajnih službi nad internetskom komunikacijom. Razmišlja se o ukidanju socijalnih prava i deportiranje onih koji su sudjelovali u neredima

Može se zaključiti da neredi jesu počeli zbog nerazjašnjenog rasnog pitanja (sumnjivo policijsko ubojstvo mladog crnca), ali su ubrzo prerasli u bezglavi oportunizam. Za razliku od arapskog proljeća, gdje su barem neke zemlje napredovale u pogledu zaštite ljudskih prava pod pritiskom masovnih prosvjeda, ova   bezglavost nereda i manjak zahtjeva moglobi stanje ljudskih prava u britanskom društvu opasno unazaditi. Posljedice bi tako mogle biti puno gore od dosadašnje materijalne štete procijenjene na oko 200 miliona funti.

Već se javljaju glasovi koji nas mogu zabrinuti. Ekstremno desna British National Party (BNP) je na čelu onih koji zagovaraju više represije i manje obzira spram ljudskih prava. To nažalost slijedi i mainstream politika. David Cameron je izjavio da "neće dopustiti da lažna zabrinutost za ljudska prava stane na put zaustavljanju nereda u Londonu", a konzervativni zastupnik David Davies nadodao je da su "zapaljene kuće i dućani cijena koju mi kao nacija plaćamo za davanje tolike važnosti ljudskim pravima nasilne rulje."

Povećanje represije i kontrole, stroža anti-imigracijska politika, smanjivanje zaštite ljudskih prava - iako uplašenim Britancima djeluju privlačno, gotovo sigurno znače više problema u budućnosti

Rečeno, učinjeno. Dok se prvih dana nereda moglo čestitati britanskoj policiji na tome da nastupa suzdržano te da se odriče korištenja vodenih topova i gumenih metaka (što je, nažalost, postalo uobičajenim načinom borbe protiv prosvjeda), klatno se sada pomiče na drugu stranu. Dovedeni su vodeni topovi iz Sjeverne Irske, odobreno je korištenje gumenih metaka (koji mogu biti ubojiti!). Policija javno objavljuje fotografije onih snimljenih sigurnosnim kamerama (iako to može dovesti do groznih reperkusija za potencijalno nevine ljude). Manchesterska policija imenom, prezimenom i datumom rođenja preko Twittera javno obznanjuje sumnjivce. Desničar Nick Griffin zagovara dovođenje vojske na ulice, a konzervativno-liberalna koalicija ne odbacuje tu mogućnost. Zabrinjavajuće je da takve, u najmanju ruku sumnjive metode, odobrava i javnost - rezultati ankete tabloida The Sun govore da 77 posto Britanaca podržava upotrebu vojske, dok čak 33 posto podržava da se policiji da odriješene ruke za upotrebu žive municije.

Možemo strepiti što Ujedinjenom Kraljevstvu donosi jesen. Vlada najavljuje pojačanje nadzora tajnih službi nad internetskom komunikacijom. Razmišlja se o ukidanju socijalnih prava i deportiranje onih koji su sudjelovali u neredima. BNP krivi imigrante (iako su uglavnom baš oni žrtve nasilja) i zaziva još rigorozniju antiimigracijsku politiku. Ovi neredi će sigurno doprinijeti popularnosti ekstremne desnice, a sadašnja vlada će pokušati umanjiti taj trend i ulizati se glasačima vježbanjem strogoće.

Bez obzira na političke igre i desničarske prijetnje, postoji još uvijek nada da će Britanci na nerede reagirati onim uzvišenim dostojanstvom kojim su reagirali Norvežani na masakr manijakalnog Breivika, odbijajući histeričnu reakciju i povećanje represije. Možemo se nadati da će građani engleskih gradova ipak nastaviti inspirativnim putem zajedništva i solidarnosti kojim su krenuli (od organiziranja zajedničkog čišćenja opustošenih ulica, preko organiziranja pomoći ljudima koji su u neredima postali beskućnici, do zajedničkog čuvanja kvartova od pljačkaša). Onaj drugi put - povećanje represije i kontrole, stroža anti-imigracijska politika, smanjivanje zaštite ljudskih prava - iako uplašenim Britancima djeluje privlačan, gotovo sigurno znači više problema u budućnosti.