"Tko osuđenim zločincima daje iole minuta u eteru ovoga društva nije normalan. Neke stvari koje su bile u mojoj ingerenciji nisam napravio kako sam trebao. Zbog toga sam danas tu", kazao je Boris Aždajić, zapovjednik HVO-a, koji je prisustvovao akciji održanoj u znak sjećanja na žrtve zločina u Ahmićima.

"Di ste bili od 91. do 95.?", pitanje je koje je danas odjekivalo ispred zagrebačke Katedrale od strane tridesetak okupljenih koji su se protivili akciji stajanja ljudskopravaških aktivista u znak sjećanja na žrtve zločina u Ahmićima. Boris Aždajić zna odgovor na to pitanje. Naime, on je u tom razdoblju bio zapovjednik specijalnih postrojbi Hrvatskog vijeće obrane grada Sarajeva. Danas je došao ispred Katedrale, laganim hodom obišao svakog aktivista i aktivistkinju koji su u rukama držali po jedno ime ubijene žrtve i naklonio se.

"Dario, ovim ti putem poručujem da mi je žao zbog svega što onda nisam napravio. Neke stvari koje su bile u mojoj ingerenciji nisam napravio kako sam trebao. Zbog toga sam danas tu", kazao je vidno potreseni Aždajić. Ovaj muškarac, u svojim četrdesetima, potvrdio je da je osobno poznavao Daria Kordića, bivšeg predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i potpredsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne koji je osuđen na Haaškom sudu za ratne zločine na 25 godina zatvora zbog zločina koji su počinjeni u srednjoj Bosni, odnosno Ahmićima, gdje je ubijeno 116 civila. "Tko osuđenim zločincima daje iole minuta u eteru ovoga društva nije normalan. Pa nije on Ante Gotovina da se slavi njegov izlazak. On je osuđeni ratni zločinac. Svakog od nas je majka rodila. Nebitno bili oni Srbi, Hrvati ili Muslimani, žene, muškarci ili djeca, njihove majke plaču. Bio bi red od jednih i drugih i trećih da im bar kažu gdje su grobovi. Sve ostalo je šuplja priča", kazao je Aždajić i dodao da ga je sram što je jedini branitelj koji se došao pokloniti onima koji su stradali od strane HVO-a. Na pitanje boji li se za svoj život nakon svega što je rekao, s obzirom na činjenicu da je u petak na dočeku Kordiću nastradao Zoran Ivančić, aktivist koji je tog ratnog zločinca nazvao ubojicom i sotonom, Aždajić je odgovorio: "Bosanska glava može dobiti koliko hoćeš, ali od koga? Oni me mogu ubiti jednom, ali ne mogu dva puta."

katedrala_ahmici_to.jpg

U pauzama od molitvi, u pozadini su odjekivali stihovi vjerskih pjesama i budnica Marka Perkovića Thompsona, koje je u glas pjevala skupina hrvatskih muževa u četrdesetim godinama te njihove starije istomišljenice. Obružani uokvirenom slikom Isusa, velikim drvenim križem, krunicama i natpisima ubijenih hrvatskih žrtava, zazivali su "komuniste, titoiste i mesićevce". Među svima njima izvirivao je i transparent "Apage Satanas!".

S druge strane aktivisti koji su se došli pokloniti žrtvama iz Ahmića stajali su u miru. U jednom trenutku su svoje "protivnike" pozvali da s imenima hrvatskih žrtava s njima stanu u liniju ili da zamijene natpise, no nisu naišli na pozitivne reakcije. Uz brojne ljudskopravaške aktiviste, akcije je prisustvovao i sindikalist Mijat Stanić. Kako je rekao, tu je došao zbog stanja u Bosanskoj posavini u kojoj je rođen. "Zbog rata između Muslimana i Hrvata, koji je započeo ovim pokoljem, danas je preko sto tisuća stanovnika toga kraja izvan svojih domova", kazao je Stanić.

"Napadnuti smo jer smo osjetili potrebu da odgovorimo na euforiju koja je u petak vlada Plesom. U međuvremenu nitko nije izrekao riječ žaljenja niti odao počast ubijenim žrtvama. Želimo pokazati da u Hrvatskoj ima i onih koji će jasno reći da je svaki zločin zločin. Ova Vlada se bavi sama sa sobom pa s jedne strane imamo policajce koji su stali u obranu Zorana Ivančića, a s druge strane se njega također i prekršajno gonilo iako je 300 ljudi nasrnulo na njega", zaključila je Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava koja je u ruci držala transparent s imenom devetnaestogodišnje djevojke koja je ubijena u Ahmićima.

Ključne riječi: ahmići, Dario Kordić
<
Vezane vijesti