razmjena_sjemena.jpgOvogodišnje izdanje ZMAG-ove tradicionalne velike razmjene sjemena održat će se u nedjelju, 15. ožujka, od 10 do 14 sati u prostoru Urania, Trg E. Kvaternika 3/3, Zagreb. Događaj je odgođen!

Razmjena sjemena organizirana je u suradnji s Malim Food Hubom, edukativnim programom Malog placa na temu održivog življenja u urbanom okruženju.

ZMAG-ova razmjena sjemena u Uraniji okupit će brojne sjemenare, a na njoj ćete moći pronaći pravo obilje bioraznolikosti za vlastiti vrt i čuti pokoji savjet od iskusnih organskih sjemenara, nabaviti eko proizvode od provjerenih proizvođača i učlaniti se u Društvenu banku sjemena.

Također, u sklopu razmjene očekuje vas i dodatni umjetnički program. U okviru projekta Društvene banke sjemena, ZMAG i Galerija Miroslav Kraljević realizirali su novi rad mlade umjetnice Valentine Butumović koji će ovom prilikom biti predstavljen posjetiteljima. Riječ je o umjetničkoj knjižici koja obuhvaća teme kao što su odnos biljaka i okoliša te biljaka i ljudskog tijela, ali i prakse očuvanja sjemena, a sav materijal objedinjen je vizualima i osobnim naracijama.

Razmjene sjemena pružaju mogućnost "živog" kontakta među vrtlarima i razmjenu informacija o sortama. Ujedno jačaju mrežu lokalnih zajednica, a time i naglašavaju svoj otpor prema nepravednim zakonima i volju da ustraju u očuvanju tradicijskih sorti. Takav način šalje jasnu poruku kako sjeme nije ničije vlasništvo i da svi imaju jednaku odgovornost da brinu o zajedničkoj kolekciji.

Ako nemate sjeme za razmjenu, ne brinite, nećete otići praznih ruku!

Svi su dobrodošli!