krzno_pz9_copy69944.jpgDok će danas rijetko tko svjesno kupiti jaknu ili kaput od životinjskoga krzna, mnogi zaboravljaju na velik broj modnih dodataka za koje se naveliko koristi krzno, upozorili su Prijatelji životinja.

Istraživanja provedena u državama diljem Europe jasno pokazuju da se sve više građana protivi iskorištavanju životinja radi krzna, što rezultira i zakonskim zabranama uzgoja. Države poput Hrvatske, Velike Britanije, Nizozemske, Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Švicarske i Slovenije već su ga zabranile, a udruge i pojedinci koji se zalažu za zaštitu i prava životinja ustraju u kampanjama za zabranu u preostalim državama. Tako je, primjerice, nedavno u valonskom parlamentu u Belgiji zabrana izglasana jednoglasno.

U Hrvatskoj je od 2007. godine na snazi zakonska zabrana uzgoja životinja zbog krzna, s prijelaznim razdobljem od deset godina. Međutim, dok se na području Europe bilježi porast država u kojima više nije moguć uzgoj samih životinja, krzno se i dalje uvozi i prodaje kao dio odjevnih artikala, obuće, modnih dodataka i sličnih proizvoda, upozorili su jučerašnjom akcijom na Trgu bana Jelačića u Zagrebu Prijatelji životinja.

"U današnje vrijeme, većina pojedinaca smatra potpuno nepotrebnim i čak neukusnim obući kaput ili jaknu od životinjskoga krzna. Ne postoji nikakav praktičan ili estetski razlog kojim bi se to moglo opravdati kada postoje brojne druge ekološki i etički prihvatljivije opcije. Krzno proizvedeno od neživotinjskih materijala vizualno je privlačno i toplo, znatno smanjuje zagađenje okoliša, a njegovom kupnjom podržava se suosjećan odabir iza kojeg ne stoje patnja i ubijanje.

Dok će danas rijetko tko svjesno i ciljano kupiti jaknu ili kaput od životinjskoga krzna, mnogi zaboravljaju na velik broj detalja i modnih dodataka za koje se naveliko koristi krzno. Krzneni detalji na kapuljačama jakni, rukavicama, čizmama i sličnim artiklima danas predstavljaju iznimno velik dio profita unutar prodaje krzna, a iza čega stoji jednaka količina patnje. Bez obzira na to završile kao jakne ili čak umjetne trepavice od nerca, životinje će jednako propatiti te proživjeti jednaku bol i smrt", naglasili su aktivisti te pozvali građane na pažljiv odabir prilikom kupnje, kako ne bi i sami nosili komadić krzna nekog oderanog psa, mačke ili bilo koje druge životinje.

Više informacija, popis Trgovina bez krzna i novi video o industriji krzna nalaze se na: www.prijatelji-zivotinja.hr.

<
Vezane vijesti