Europa

Do viđenja u ovom ratu

To što se Europa danas pravi važna sa svojim sedamdesetogodišnjim mirom samo je izraz cinizma i licemjerja, jer ne samo da dopušta ratove na svojim rubovima, nego svoj ekonomski i politički prosperitet uvelike temelji na proizvodnji i izvozu oružja, a time i proizvodnji i izvozu ratova.
Marine Le Pen; Foto: W.C.

Ništa od radikalskog bloka

Riječ je o popriličnom udarcu za desne radikale, jer ostaju bez dodatnih financijskih izvora, veće administracije te utjecajnih mjesta u raznim odborima na koje imaju pravo stranački blokovi u Europskom parlamentu
Ilustracija:Ilsostenibile.it

Šansa koju treba prihvatiti s oprezom

Iako set policy mjera kojim Europska komisija želi potaknuti cirkularnu ekonomiju ne djeluje loše, moramo pripaziti da se EU ne nađe u situaciji u kojoj svi skupa smanjenim intenzitetom izrabljujemo majku Zemlju, a da još uvijek nismo riješili problem visoke nezaposlenosti.

Kako je "Nacionalni front" uspio

Pierre-André Taguieff, francuski filozof: "Istjeran na stražnja vrata u ime morala, nacionalizam se vraća kroz prozor u ime političkog realizma. U njihovim napadima na 'Nacionalni front', deklarirani antinacionalisti žele monopolizirati patriotsku vezanost i inkarnirati 'francuske vrijednosti'.
Ilustracija: Dile Linke

O lijevom i desnom "ekstremizmu"

"Medijima koji pogrešno prikazuju porast lijevog 'ekstremizma' potrebno se snažno suprotstaviti. Ne postoji simetrija između takozvanih "ekstremizama" ljevice i desnice", poručili su europski intelektualci u otvorenom pismu
Foto: Europarl.europa.eu

Grčka u tunelu

Nakon euroizbora, pobjednici iz "Syrize" zazivaju prijevremene izbore u Grčkoj. No, unatoč porazu, konzervativni premijer odbija njihove zahtjeve i nastavlja provoditi mjere štednje. Istovremeno, na margini buja "Zlatna zora".
Prosvjedni marš do mjesta gradnje tunela/ Foto:: Fabrizio Arietti

Svi smo mi teroristi

Stanovnici jedne alpske doline suprotstavili su se korumpiranoj vlasti i razvojnoj ideji koji dominira Italijom. Ujedinjeni u građansku inicijativu suočavaju se s policijskim nasiljem, tužbama od stotina tisuća eura, vrlo ozbiljnim optužnicama za terorizam, ali solidarno plaćaju kazne, uzimaju vlast u svoje ruke gradićima doline preko građanskih lista i razvijaju svoj sustav solidarne ekonomije. Upoznajte dolinu Susa.
alexis_tsipras_komotini_cropped.jpg

Poštujte volju birača

"Kao kandidati, mi smo debatirali, vodili kampanju i dobili glasove europskih građana. Europsko vijeće stoga ne bi trebalo nominirati za mjesto šefa Komisije nikoga tko nije sudjelovao kao kandidat na izborima", kazao je Tsipras

Škotska u mome srcu

Kevin Dunion, prvi škotski povjerenik za informiranje: "U Škotskoj se svi ugovori s državom objavljuju, postoje jasne upute državnim službenicima da ne smiju skrivati informacije, a tvrtke koje se javljaju na natječaj moraju već na njemu navesti koje su informacije poslovne tajne. Kasnije im je prekrasno."

Barjaktar evroskepticizma

Da, Evropska unija se nesumnjivo promijenila. I to toliko da je čak dobrano deplasirano govoriti o poplavi evroskepticizma danas u Evropi, jer najveći evroskeptik je sama EU, teško da joj je itko u tome i izbliza ravan. To postaje jasno kad se vidi što je ostalo od temelja na kojima je EU građena.