Europa

Plenum je uvijek korak ispred

Denis Sadiković, aktivist Fronta slobode iz Tuzle: Prvi dan je na plenumu bilo dvadesetak ljudi, drugi dan 70, a treći plenum je brojao 200 ljudi. Na zadnjem plenumu sudjelovalo je gotovo tisuću građana. Zadnjih deset dana se dokazalo da jednostavno ne možemo predvidjeti što će se dogoditi sutra.
Screenshot: HRT.hr

Svjetski intelektualci podržali prosvjednike

"Građani u BiH suprotstavljaju se sustavu izrabljivanja, nepravde i nejednakosti koji jedino služi sitnoj političkoj, ekonomskoj i financijskoj eliti", stoji u pismu, kojeg među ostalim potpisuju Noam Chomsky i Naomi Klein
Foto: VoxFeminae

"Građani Hrvatske, podržite nas!"

Redateljica Jasmila Žbanić obratila se građanima Hrvatske nakon što je dio njih oštro reagirao na njenu poruku premijeru Zoranu Milanoviću
Susjedi pri kraju „Running Dinnera“ u Berlinu-Friedrichshain; Foto: Anne Grabs

U susjedovoj kuhinji

"Running dinner" označava okupljanje uz večeru koju susjedi pripremaju za neznance "iza ugla". Inicijatori ove i sličnih akcija žele ojačati zajedništvo stanovnika velegrada, paralelno s porastom internetskih platformi pomoću kojih građani neovisno o svojoj financijskoj situaciji i političkom okviru samostalno koncipiraju svoje društveno okruženje.
ytb-prtsc

Bosansko "proljeće"?

Ako ništa drugo, BiH će se pozicionirati. Kako unutar sebe same, saznavši ima li kapaciteta za promjene, tako i prema inostranstvu. Visoki predstavnik Valentin Inzko već je zaprijetio traženjem evropskih trupa. A kad on zaprijeti, u BiH svi sve okrenu na sprdnju.
Foto: Tačno.net

Sarajevo, izvještaj s terena

Danas se nekoliko hiljada Sarajlija diglo na ulice. U trenutku dok ovo pišem, čuju se sirene sa svih strana. Policija nije davala nikakve informacije o četrdesetak uhapšenih, nisu im dali pristup advokatima ni članovima obitelji, a od doktora smo dobili podatak da se mnogima ukazuje pomoć. Među njima ima i maloljetnika.
Foto: Tačno.net

Strah seli u kosti krivaca

Redateljica Jasmila Žbanić, politolog Vedran Džihić, filozof Hrvoje Jurić, pisac i novinar Faruk Šehić, glazbenik Damir Imamović, aktivist Miodrag Dakić i analitičar Enver Kazaz za "H-Alter" komentiraju bosanske prosvjede.
Foto: Unc.edu

Strah se seli iz kostiju građana u kosti krivaca

Vedran Džihić, politolog s Instituta za međunarodnu politiku u Beču: Važno je da protesti ne postanu objekt političkih manipulacija i da građani shvate da su raznorazni dodici, čovići, izetbegovići, lagumdžije itd. neodgovorni manipulatori koji su izgubili kontakt sa stvarnošću, i da će, ako pritisak građana popusti, nastaviti sa istom politikom.
Foto: Almin Zrno, Damirimamovic.com

"JMBG protesti probudili su ljude"

Damir Imamović, glazbenik iz Sarajeva: "Ničega se ovdje sistem ne boji kao udaranja na etnički ekskluzivitet u vladanju nad kapitalom. Tu vezu etničkog i ekonomskog oni čuvaju već 20 godina ne zato jer im je stalo do etničkog nego zato što im je stalo do kapitala kojim vladaju neometano"

"Ne vjerujem da će prosvjedi ozbiljno zahvatiti RS"

Miodrag Dakić, aktivist iz Banja Luke: "Svaka vlast, pa i vlast u Republici Srpskoj pokušava da iskoristi proteste za neke političke ciljeve. Posebno jer je ovo izborna godina, a jedan od glavnih ciljeva vlasti je da stanje u RS prikaže kao veoma dobro, pa makar i samo u odnosu na stanje u FBiH"