Europa

Foto: T.G.

"Čudno je jedino što se ovo dogodilo tek 2014."

Hrvoje Jurić, filozof i Bišćanin: "Vjerujem da su se mnogi bosanskohercegovački političari, nenavikli na narod, jučer sjetili Nicolaea Ceausescua. I neka su. Jer sporadični i tihi protesti marginaliziranih, obespravljenih, poniženih, uništenih i obesmišljenih građana toj oligarhiji do sada nisu govorili ništa"
Foto: Screenshot Al Jazeera

"Vlast se po prvi put uplašila građana"

Enver Kazaz, politički analitičar i sveučilišni profesor: Vlastodršci u BiH će svim silama u budućnosti morati braniti svoje bogatstvo stečeno pljačkom i divljačkom eksploatacijom ljudi
Foto: VoxFeminae

"Reakcionarni mediji sabotiraju demonstracije"

Jasmila Žbanić, redateljica: "Mediji će pokušati obezglaviti ljude. Juče su objavili da je kompletan Arhiv BiH spaljen. To je bila laž kojom su pokušali građane okrenuti protiv demonstranata"
Foto: www.vosizneias.com

Europa želi čuti Snowdena

Prva istraga Europskog parlamenta o otkrićima programa za masovni nadzor, u "najstrožem mogućem smislu" osuđuje američko i britansko špijuniranje ljudi po Europi i zahtijeva da obavještajne agencije prekinu opsežno, sustavno i neosnovano sakupljanje privatnih podataka.

Privatizacijski avanturizam plaćaju građani

Koalicija SPD/CDU prodala je 1999. godine 49,1 posto udjela u berlinskoj vodoopskrbnoj tvrtki privatnim korporacijama. Ovih je dana završen proces ponovnog otkupa berlinske vode. Građani Berlina privatizacijsku će avanturu platiti 1,986 milijardi eura, a dug će otplaćivati do daleke 2043. godine.

Privatizacija željeznica, "posao stoljeća"

U financijskoj godini koja je završila u ožujku 2012, privatne željezničke tvrtke u Velikoj Britaniji ostvarile su prosječan povrat od 147 posto na svaku funtu koju su uložile u poslovanje. Željeznički operateri ulažu jedva išta, ali iz toga izvlače ogromne dobiti. To nije trijumf liberalizacije, već legalizirana pljačka.
Foto: rikowski.wordpress.com

Europski imperijalistički standard

Peter Mayo, ugledni malteški intelektualac, za H-Alter govori o svojoj zemlji, predmetu želje tisuća afričkih imigranata: Meta svakog bijesa, kad je u pitanju radnička klasa, trebali bi biti beskrupulozni poslodavci koji vrebaju nad siromašnom "rezervnom vojskom" radnika s ciljem značajnog rušenja cijene rada.
Foto: t-online.de

Mali koraci, velika unija

Nakon uspjeha na izborima u Njemačkoj 22. rujna na kojima je osvojila 41,5 posto glasova, kancelarka Angela Merkel krenula je u sastavljanje nove vlade. No ovaj put bez starog koalicijskog partnera, Nakon neuspjelih pregovora sa Strankom zelenih, demokršćanska unija CDU/CSU pregovara o velikoj koaliciji sa socijaldemokratima.