Europa

Ostavinska rasprava Haaškog suda

"Misija Haaškog suda nije svođenje događaja na brojeve i zakone. Moramo doći od točke gdje je bilo normalno otići do susjeda, ubiti ga, zapaliti mu kuću i da vas se nakon svega slavi kao heroja, do trenutka u kojem živimo u miru ", zaključio je Refik Hodžić na konferenciji "Nasljeđe MKSJ-a u bivšoj Jugoslaviji".
Foto: D.R.Faradey, Panoramio

Trt-mrt, Pride ili smrt

Uoči neizvjesnog Beograd Prajda 2012, koji je predviđen za 6. listopada, u Beogradu smo razgovarali s poznavateljima srpskog društva, politike i aktera uključenih oko borbe za LGBT prava.

Jesu li europski fondovi u Hrvatskoj prilika za napredak?

Očekuje se da se Hrvatska 1. srpnja 2013. godine priključi Europskoj uniji. Ukoliko joj se apsorpcijska moć za povlačenje sredstava iz EU-fondova značajno ne poveća, mogla bi vrlo brzo postati prvi "neto kontributor" europskom budžetu.

Ostavka madridske "Margaret Thatcher"

Ako je nešto obilježavalo Esperanzu Aguirre tijekom njenog političkog života, bilo je to iznenađenje, sposobnost da udari šakom o stol kad se tome nitko ne nada, da stisne uže do kraja, da kaže izravno ono što njeni istovjernici nisu imali hrabrosti reći i, naposljetku, da ode iz politike na malo puta viđen način u suvremenoj španjolskoj demokraciji.

Hallo, multi-kulti, tolerancija stupanj nulti!

Frankfurt: Povijest ovoga grada povijest je useljavanja i dolazaka na sajmove. Bez useljavanja i stranaca, kao i u Hrvatskoj, nema dovoljno radne snage. A onda nema ni rasta bogatstva, temelja užurbane trke za "sretnijim životom" i "uvijek boljim proizvodima". Životom što ga se može jednostrano nazvati i kapitalizmom koji melje.
Foto: Andrea Sibers

Londonski brže, više, jače

Biznisom oko Olimpijskih igara dominiraju Visa, Adidas, Cadbury i još nekoliko korporacija koje konkurenciju ne puštaju blizu. Čak ni volonteri ne smiju doći na posao u svojim vlastitim Nike tenisicama, da negdje ne bi zasjao njihov logo.

Oduprimo se financijskoj diktaturi

Na drugoj Socijalnoj proljetnoj konferenciji održanoj 29. i 30. ožujka u Bruxellesu, oko 150 ljudi, u ime više od 40 organizacija, sindikata, NVO-a i socijalnih pokreta iz 20 europskih država, objavilo je svoj plan akcija usmjerenih protiv štednje koju nameću nacionalne vlade i Europska komisija.

Bez neoliberala, bez tehnokrata

Dok nadnacionalne institucije kroje sudbine europskih građana iza zatvorenih vrata, poslovni lobiji imaju direktan utjecaj na kreiranje zakona, a izabrane članove vlade se zamjenjuje podobnim tehnokratima, skupina lijevih intelektualaca, sindikata i nevladinih organizacija suprotstavlja se takvom razvoju događaja.

Neupitno je da su u "Oluji" počinjeni zločini

Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj: Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se Dan pobjede i dalje trebao obilježavati. Jedino se iskreno nadam da će svi dijelovi društva napokon sagledati što se stvarno dogodilo u operaciji "Oluja".

FOTOGALERIJA: Prosvjedi u Grčkoj

"Moj prijatelju iz djetinjstva, ne pitaj me zašto u mojim fotografijama više ne možeš pronaći jarke boje za ovaj život. Ne, mjere nisu izdane, nisu skrojene za naše vlastito dobro, pogledajte bolje MMF životopis. Za moje opasne sugovornike koji me stalno iznova pitaju što ću postići izlazeći na ulice..."