Kultura

zelena_politika.jpg

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad

Zelena politika – od aktivizma do institucija i nazad, naslov je predavanja koje će održati direktor Instituta za političku ekologiju Vedran Horvat, 17.10. u 18 sati u Sveučilišnoj knjižnici u Puli. S posebnom pažnjom predavač će se osvrnuti na odnos aktivističkog djelovanja ”na cesti”, kroz protestne pokrete i tzv. anti-stranke sve do prvih uspjeha zelenih političkih stranaka u devedesetima i njihovoj institucionalizaciji.
image003_1.jpg

Dizajn u gradu

Ususret Interliberu otvara se prva u seriji izložbi Dizajn u gradu. Izložba će se od 8. do 28. studenog istovremeno održavati na tri različite lokacije u Zagrebu, usko povezane s fragmentima domaćeg dizajnerskog nasljeđa. U napuštenim lokalima pothodnika kod glavnog ulaza u Zagrebački velesajam obrađivat će se teme oblikovanja knjiga i publikacija Mihajla Arsovskog te serije didaktičkih i propagandnih izložbi Porodica i domaćinstvo, održanih između 1957. i 1960. godine upravo na Zagrebačkom velesajmu.
towas.jpg

Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi

Četverodnevni simpozij/javni sastanak Prema novom nasljeđu: protagonisti, izazovi, prekidi, odvijat će se u Splitu i okolici od 17. do 20. listopada. Namjera je sagledati procese, protagoniste, metode i izazove u polju historizacije moderniteta i zaštite modernističke baštine, u međunarodnom kontekstu. Osim predavanja, prezentacija i razgovora, program uključuje niz stručno vođenih tura otvorenih za javnost.
69632439_105828947468574_5768022636214878208_o.jpg

nadin.artikal u Oktogonu

Reciklažni robni brand nadin.artikal danas se u 12 sati promovira na zagrebačkoj špici, u Oktogonu kod Cvjetnog trga. Uz prodaju odjeće cilj je progovaranje o problematičnoj modnoj industriji. Akcija se održava kao potpora Maršu solidarnosti, a nadin.artikl ima spremne prišivke s antifašističkim porukama.
Foto: D. Konjikušić

Izložba "Novosti 20/20" u Pogonu Jedinstvo

U zagrebačkom Pogonu Jedinstvo, od 11. do 20. listopada, odražava se izložba "Novosti 20/20", u povodu 20 godina kontinuiranog izlaženja samostalnog srpskog tjednika ''Novosti''.
mochvarnaaura_mochvara.jpg

Svjetski dan hrane u Močvari

Povodom Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, zagrebački Klub Močvara organizira natjecanje u jedenju ljutih umaka i skup radionica uz roštilj s hranom na biljnoj bazi u nedjelju, 13. listopada, od 16 sati do ponoći. Događaj je nastao u sklopu projekta Močvarna aura te u suradnji s Centrom za zaštitu životinja i prirode – Key, udrugom Avokado i udrugom Tricycle Trauma.
S druge strane ogledala

S druge strane ogledala - od pacijenta do programera

U subotu 12. listopada u 19 sati, u Centru mladih Ribnjak u istoimenom zagrebačkom parku, održat će se dobrotvorna kazališna večer i popratna donatorska akcija "S druge strane ogledala: od pacijenta do programera", u organizaciji Zaklade SOLIDARNA i udruge Ludruga u sklopu Tjedna mentalnog zdravlja.
maker_faire_zagreb.jpg

Maker Faire Zagreb 2019.

Festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva Maker Faire Zagreb održat će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 12. i 13. listopada, od 10 do 17 sati. Ulaz na događanje je besplatan.
muzej_susjedstva_baza.jpg

Prikupljanje priloga za virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka

U društvenom i umjetničkom prostoru Baza u četvrtak, 10. listopada, započinje prikupljanje priloga za virtualni fundus budućeg Muzeja susjedstva Trešnjevka. Građane se poziva da donesu fotografiju ili predmet koji bilježi trenutak iz povijesti kvarta. Ideja muzeja je dati vrijednost pričama iz zajednice koje nisu dio službene povijesti.