Svijet

Grad koji je ubio snove

Priče iz Hong Konga (7): Hong Kong je blještav, spektakularan, nezaboravan, impresivan! No ako je čovjek mjera svih stvari, onda je taj grad prazna utopija: ispražnjena od ljudi, njihovih misli i snova. Najviše razara spoznaja da nitko ne sanja i da zato u ovom osam-milijunskome gradu nikoga nema s kime možeš podijeliti snove.

Feministička revolucija

Alba Carosio, profesorica na Sveučilištu u Caracasu: Hugo Chávez proglasio je Bolivarsku revoluciju feminističkom. Na taj je način žena ušla u društvenu sferu iz koje je ranije bila potisnuta. Međutim, patrijarhalni sustav i seksizam, koji su stariji od kapitalizma, duboko su ukorijenjeni u glavama i srcima mnogih.
Foto: Andrés E. Azpúrua

Naličje "Arapskog proljeća" u Venezueli

Venezuelanska oporba može se interpretirati kao svojevrsni produkt američke pomoći te indoktrinacije zapadnih medija. Iznimno je važno naglasiti kako isti protagonisti državnog udara iz 2002. godine i danas, u okviru "mirnih prosvjeda", pokušavaju ponovno srušiti demokratski izabranu vlast.

Selo s poduzetničkom klimom + FOTOGALERIJA

Priče iz Hong Konga (6): Ma Wan je selo koje je progutao toksični grad. Izgleda kao da su ljudi preko noći naprosto izbrisani: kao da nikada nisu postojali i kao da uopće nisu važni u cijeloj priči. No zapravo nisu izbrisani - 2011. godine prisilno su izmješteni iz vlastitih domova.

Hrabrost otpora Velikom ratu

Borbeni duh koji danas treba prizvati je onaj koji je bio spreman da se usprotivi malobrojnoj ali moćnoj vladajućoj klasi, što pod kontrolom drži državni i medijski aparat, s ratnim dopisnicima priključenim uz vojne jedinice i bliskim savjetodavnim vezama političara i medijskih baruna.

Egipatski referendum o Ustavu

Egipćani su u posljednje tri godine šest puta izlazili na izbore, od toga na tri referendumska plebiscita. Svi referendumi što su upriličeni poslije rušenja Mubaraka, pa tako i sadašnji, proglašavani su historijskim prekretnicama sa kojima počinje nova era u kojoj će svi problemi zemlje biti riješeni, ali se svaki put događalo suprotno.
Bonnie i John, Foto: www.washingtonpost.com

Kako sam provalila u FBI + VIDEO

Sudionici legendarne krađe dokumenata iz prigradske kancelarije FBI-ja 1971. godine prošli su tjedan konačno otkrili svoj identitet javnosti da bi podsjetili na vremena radikalnih akcija zviždača i njihovu ulogu u demokratskom nadzoru državnih službi.
Foto: Toptravellists.net

Azijski grad svjetske budućnosti

Priče iz Hong Konga (4): S hongkonškom iskaznicom došla je i spoznaja da je grad izgrađen na sustavu koji ne postoji zbog ljudi, premda je stvoren kako bi ljudima olakšao život. Negdje na pola puta, ili već u početku procesa racionalizacije, dogodilo se da su svi završili na fordovskoj pokretnoj traci.
Foto: Clamorworld.com

Turska posla i neke druge igre (2.)

Turski premijer Erdogan među prvima je osudio prevrat u kojem je srušen demokratski izabran egipatski predsjednik Mursi, nazvavši ga vojnim udarom. Ne samo zbog podrške egipatskom islamističkom projektu, već i zbog činjenice da su turski generali četiri puta smjenjivali civilne vlade u Ankari i rovarili protiv njegove.