Foto: FSOFoto: FSO"Želimo humano i pravedno društvo koje u potpunosti prihvaća različitosti. Želimo društvo u kojem se čuje glas pojedinca. Želimo školu koja u sukobima vidi potencijal za razvoj, razvija kritičko i kreativno mišljenje i daje pravo na vlastito mišljenje", dio je Manifesta školske medijacije koji je stvoren na drugoj Godišnjoj konferenciji školske medijacije u X. gimnaziji u Zagrebu, u organizaciji Foruma za slobodu odgoja.

Na konferenciji je sudjelovalo preko 130 učitelja i stručnih suradnika iz cijele Hrvatske. Među priznatim stručnjacima u području školske medijacije te izgradnje mira i dijaloga, izlaganja su među ostalima održali prof.dr.sc. Dubravka Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu; dr.sc. Ivana Zečević s Filozofskog fakulteta u Banja Luci; dr.sc. Anja Mirosavljević s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu; trenerice medijacije Ana Žnidarec-ČučkovićNina Vrdoljak i Višnja PavlovićJelena Perak i Filip Gospodnetić iz Foruma za slobodu odgoja, direktorica Genesis-a iz Banja Luke Dijana Pejić te školski medijatori i medijatorice.

"U javnom prostoru često čujemo o primjerima nasilja u školama, o nasilju među vršnjacima, pa čak i tjelesnim sukobima učenika i učitelja, ali Zečević: "Trebamo ići k tome da mi kao učitelji razumijemo nasilje, da razumijemo učenike i pomognemo im da razumiju sebe"istovremeno zanemarujemo činjenicu da gotovo svaka škola u Hrvatskoj provodi vlastiti program prevencije nasilja", napomenula je Ana Munivrana, voditeljica programa Medijacija u Forumu za slobodu odgoja. Naglasila je kako je ova konferencija mjesto na kojem stručnjaci mogu razmijeniti iskustva i unaprijediti svoje kompetencije u području rješavanja sukoba, nenasilne komunikacije, asertivnosti i aktivnog slušanja.

"Konflikti su prilika za pozitivnu promjenu. Pozitivne posljedice poboljšavaju kvalitetu odluka, potiču kreativnost i inovaciju, povećavaju interes i radoznalost u grupi te omogućuju bolju prilagodbu promjenama", naglasila je Miljković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. U predavanju o ulozi školske medijacije u prevenciji sukoba, Zečević s Filozofskog fakulteta u Banja Luci naglasila je kako ne trebamo težiti nultoj toleranciji na nasilje. 

"Trebamo ići k tome da mi kao učitelji razumijemo nasilje, da razumijemo učenike i pomognemo im da razumiju sebe", ističe Zečević. U popodnevnom dijelu konferencije održane su radionice i predavanja o korisnosti medijacije u prevenciji kaznenih djela, iskustvima organizacija iz Bosne i Hercegovine, primjerima projekata važnima u izgradnji mira, teoriji kvalitetne škole te inovativnim praksama u primjeni medijacije.

Na konferenciji je izrađen i Manifesto školske medijacije u kojem su sudionici istaknuli kakvu školu žele, kakvo društvo žele i što će napraviti da to i postignu. U predstojećem razdoblju, Forum za slobodu odgoja nastavit će s obrazovanjem učitelja i stručnih suradnika u području medijacije te će poticati provođenje nenasilnog rješavanja sukoba u školama.

<
Vezane vijesti