Foto: HINAFoto: HINAKlub zastupnika SDP-a u Hrvatskome saboru podnio je danas u ime 46 saborskih zastupnika, Ustavnome sudu zahtjeve za ocjenu suglasnosti s Ustavo za tri zakona, Zakonu o dopuni Zakona o obrani, Zakonu o dopuni Zakona o nadzoru državne granice te Zakonu o dopuni Zakona o sanaciji javnih ustanova.

Te zakone Hrvatski sabor je donio na svojoj sjednici 21. ožujka, a saborski zastupnici koji su potpisali zahtjev za ocjenu ustavnosti smatraju da su sva tri zakona u neskladu s Ustavom Republike Hrvatske.

U zahtjevima vezanim za Zakon o obrani i Zakon o nadzoru državne granice posebno je istaknuta neustavnost zakona u odredbama kojima se daju ovlasti oružanim snagama za obavljanje policijskih poslova, dok se po pitanju Zakona o sanaciji javnih ustanova neustavnim smatra zadiranje u nadležnost jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, posebice u pogledu nametanja dodatnih financijskih obveza te imenovanja upravnih tijela.

Za podnošenje zahtjeva bilo je potrebno prikupiti potpise najmanje jedne petine, odnosno 31 zastupnika.

 

aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: Ustavni sud, Ustav RH
<
Vezane vijesti