Foto: EkopanFoto: Ekopan"Roditelji djece posvojene prije 2015. godine oštro osuđuju stav Vlade da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o OIB-u ne prihvati", priopćili su iz udruge Adopta i istaknuli kako se djeci time onemogućuje promjena OIB-a, zbog čega ih prati mnoštvo podataka vezanih uz rođenje i biološke roditelje.

Adopta, udruga za potporu posvajanju, pozvala je saborske zastupnike da usvoje Prijedlog zakona o dopuni Zakona o osobnom identifikacijskom broju (OIB-u) i time djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine omogućila bi se izmjena osobnog identifikacijskog broja.

Kako ističu iz Adopte budući da djeci posvojenjem nije omogućena promjena OIB-a, prati ih mnoštvo podataka vezanih uz rođenje i biološke roditelje. S neugodnim, pa čak i opasnim situacijama djeca i njihovi roditelji suočavaju se gotovo svakodnevno. Njihove životne priče izložene su Mučnjak:"Od vlasti više od dvije godine zahtijevamo zaštitu djece posvojene prije 2015. godine. Evidentirano je oko 1.100 djece koja su izložena zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva"svima - medicinskom osoblju, učiteljima te javim službenicima.

Napominju kako je mišljenje Vlade da se prijedlog ne prihvati, a što roditelji posvojene djece prije 2015. oštro osuđuju i ističu da takav stav znači dubinsko nerazumijevanje ili namjerno ignoriranje problema.

U mišljenju Vlade navedeno je i mišljenje Pravobraniteljice za djecu kako promjena OIB-a sama po sebi ne bi osigurala zaštitu privatnosti djece, ali bi mogla poremetiti već ustrojeni sustav primjene OIB-a. Takva izjava, smatra Adopta, otvara pitanje brine li se Pravobraniteljica više za djecu ili za sustav primjene OIB-a.

"Od vlasti više od dvije godine zahtijevamo zaštitu djece posvojene prije 2015. godine. Evidentirano je oko 1.100 djece koja su izložena zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva. Njihova prava želimo izjednačiti s pravima djece posvojene nakon 2015. godine te pravima svih drugih građana Republike Hrvatske", istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.

Za provedbu Prijedloga zakona o dopuni Zakona o osobnom identifikacijskom broju nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu. Također, budući da se OIB mijenja djeci posvojenoj nakon stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015., razvidno je da adekvatna informatička rješenja za provedbu Zakona postoje.

Adopta se nada da će saborski zastupnici Prijedlog jednoglasno prihvatiti, a ne čekati neki događaj koji bi im zbog trenutačnog političkog prepucavanja mogao biti na savjesti. Podsjeća da su djeca u posvojiteljskim obiteljima završila jer se biološki roditelji o njima nisu brinuli, jer su zanemarivana, zlostavljana ili je postojao neki drugi razlog za oduzimanje roditeljske skrbi. 

Ključne riječi: hrvatski sabor, djeca, Vlada, adopta, posvojenje
<
Vezane vijesti