Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Aktivisti Prava na grad i Zelene akcije danas su ispred zgrade Gradske uprave u Zagrebu izveli performans kojim su nastojali upozoriti javnost na katastrofalno gospodarenje otpadom u gradu.

Prema izvještaju Europske komisije za 2015., grad Zagreb nalazi se na posljednjem mjestu glavnih gradova u Europskoj uniji po pitanju odvajanja i recikliranja otpada. Tim povodom, aktivisti su organizirali prosvjednu akciju i uputili jasne poruke aktualnim, ali i nekim budućim gradskim vlastima.

Uz pjesmu Serbus Zagreb moj koja je svirala s razglasa, aktivisti su nosili maske s likom Milana Bandića, te na stepenicama pred zgradom razvili transparent Zagreb:europska prijestolnica smeća, da bi potom pred zgradu stigao i kamion iz kojeg su bacali lažne novčanice od sto kuna. Time su željeli ukazati na činjenicu da grad godišnje baci više od 156 milijuna kuna na odlagalište Jakuševac, umjesto da osigura odvojeno prikupljanje različitih vrsta otpada koje se odlažu i prodaju na tržištu sekundarnih sirovina. Unutar 156 milijuna kuna, najviše se baca papira i plastike (vrijednosti preko 120 milijuna kuna), zatim biootpada (preko 20 milijuna), te stakla, tekstila i metala.  

''Za razliku od drugih metropola, način kako se u Zagrebu upravlja otpadom jest kao da je otpad smeće, a ne dragocjena sirovina. U proteklih 16 godina vlast Milana Bandića nije bila u stanju ponuditi model koji bi bio ekološki i ekonomski održiv, već smo svih tih godina bacili više milijardi kuna u smeće'', rekao je Teodor Celakoski iz Prava na grad, te dodao kako će u nekoj narednoj akciji možda spaljivati novčanice jer je jedino Bandićevo kreativno rješenje spalionica na Jakuševcu.

Celakoski je kazao i da nakon 16 godina opće bahatosti i rasipnosti od vlasti Milana Bandića ni ne očekuju promjene, te na ovaj problem upozorio sve kandidate za gradsku vlast.

''Nama je smeće do grla. Želimo upozoriti i ostale političke aktere koji se kandidiraju na predstojećim izborima da u svojim programima probleme otpada podignu na najvišu prioritetnu razinu i da predvide rješenja već uvriježena u Europi i svijetu, a to su ona koja se temelje na održivom gospodarenju otpadom. Zasada takve aktere među kandidatima ne vidimo'', rekao je.

Prije deset godina Zagreb i Ljubljana imali su jednako loš sustav gospodarenja otpadom. Danas, Ljubljana je u istoj analizi Europske komisije na prvom mjestu, a Zagreb se nije pomaknuo.

Bernard Ivčić iz Zelene akcije upozorio je na desetogodišnji status quo u gradu, te na generalnu Bandićevu nesposobnost rješavanja konkretnih problema. Osim što je grad prikovao na europsko dno, Bandić planira uložiti 3 milijarde kuna u izgradnju spalionice koja bi štetila i ljudima i okolišu.

''Prije deset godina Zagreb i Ljubljana imali su jednako loš sustav gospodarenja otpadom. Danas, Ljubljana je u istoj analizi Europske komisije na prvom mjestu, a Zagreb se nije pomaknuo. Dok Ljubljana odvaja 60 posto otpada, Zagreb je na sramotnih 1 posto. U 2014. na Jakuševac je bačeno 220 tisuća tona otpada. Gradonačelnik je u travnju odustao od spalionice, ali onda u nacrtu GUP-a u lipnju opet uvrstio spalionicu čime je jasno da mu se ne može vjerovati i da nije u stanju riješiti ovaj problem. Ove godine je i smanjio broj tjednog odvoza otpada, kontejneri su bili puni smeća, a istovremeno je naplaćivao odvoz praznih kontejnera što je Upravni sud ocijenio kao nelegalnu praksu'', rekao je Ivčić.

Nakon performansa i izjava, aktivisti su sakupili novčanice kako za sobom ne bi ostavljali smeće.

<
Vezane vijesti