Foto: ytb prtscFoto: ytb prtscNeodgovorne isporuke oružja namijenjenog Iraku glavni su izvor iz kojega se naoružala teroristička organizacija Islamska država, objavila je u ponedjeljak navečer organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, pozivajući na uspostavu striktne kontrole oružja.

"Velike količine oružja i različite vrste koje koristi ova oružana skupina pokazuju kako nesmotrena trgovina oružjem pomaže zločine masovnih razmjera", kazao je jedan od istraživača Amnesty Internationala Patrick Wilcken.Alarmantna je i činjenica da ISIS koristi oružje i streljivo koje dolazi iz najmanje 25 zemalja

Velike količine stranog oružja kojih se dokopao ISIS kada je u lipnju 2014. godine osvojio drugi po veličini irački grad Mosul poslužile su za osvajanje drugih dijelova zemlje i zločine protiv civila, navodi se u izvješću.

Džihadistička skupina domogla se velikih količina oružja preuzimajući kontrolu nad iračkim policijskim i vojnim uporištima poput Faludže, Saklavije i Ramadija te Tikrita, jednako kao i u Siriji.

Samo prilikom operacija protiv vladinih snaga u Ramadiju, sjedištu pokrajine Al-Anbar, ISIS se domogao više od 100 oklopnih borbenih vozila, uključujući tenkove.

Alarmantna je i činjenica da ISIS koristi oružje i streljivo koje dolazi iz najmanje 25 zemalja, od čega dobar dio iz Rusije od kuda dolazi poznati kalašnjikov, navodi se u izvješću Amnesty Internationala

Ključne riječi: trgovina oružjem, Irak, ISIL
<
Vezane vijesti