press_novogradnja.jpgIzložba fotografija vizualne umjetnice Duške Boban Amorella – ploveći grad tematizira stoljeće moderne splitske brodogradnje i afirmira najveća dostignuća hrvatske brodogradnje. Uključuje i veliku seriju fotografija čuvenog feribota Amorella, jednog od najsloženijih pothvata domaće brodogradnje, snimljenog kako 30 godina od izgradnje još uvijek održava svoju baltičku prugu između Švedske i Finske. Izložba se otvara 25. listopada u 19h u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i ostaje otvorena do 15. siječnja.

Drugu cjelinu čine fotografije maketa 33 broda, snimljene u neformalnom Brodosplitovu muzeju, od prvog željeznog parobroda porinutog u Splitu, remorkera Konjic iz 1937., do luksuzne jahte Caspian Star, isporučene 2012. godine.

Fotografije golemih tankera, brodova za razne vrste tereta, specijalnih plovila, podmornica, ratnih i putničkih brodova, od kojih su mnogi osvojili prestižna svjetska priznanja, izložene su uz priče o njihovim sudbinama. Doznajemo kako su mijenjali vlasnike, zastave, matične luke i pruge, kakve su havarije i preinake doživjeli, gdje danas plove ili u kojem su rezalištu skončali. Kroz priče o brodovima građenima za cijeli svijet, upoznajemo se s poviješću škvera, postajemo svjesni umijeća njegovih inženjera i majstorstva tisuća njegovih radnika, moći brodograđevnog znanja u domaćim institutima i sveučilišnim centrima.

Ustrajni feribot Amorella, kojem se autorica vratila nakon splitske izložbe, pa donosi u Zagreb još jednu seriju fotografija putnicima nevidljive strojarnice i posade, evocira vrijeme u kojem je hrvatska brodogradnja ponosno držala prvo mjesto u Europi i treće u svijetu. Danas, kada su škverovi bačeni na koljena, a silno brodograditeljsko iskustvo odlazi i nestaje, radovi Duške Boban opominju nas na ambiciju koju gubimo i mogućnosti od kojih odustajemo.

press_makete.jpg

Izložba će se moći posjetiti do 15. siječnja 2020., uz nekoliko popratnih događaja. U petak 22. studenog bit će predstavljena istoimena knjiga s fotografijama Duške Boban i istraživanjem Nikole Bajte, a u subotu 23. studenog u 12 sati organizirano vodstvo po Brodarskom institutu.

Za trajanja izložbe bit će prikazivani dokumentarni film Lordana Zafranovića Amorella – put u budućnost iz 1988. i TV reportaža Tene Perišin i Šime Strikomana S Amorellom preko Baltika iz 1991. godine.