Plaćaju li dobri ljudi, Jurica i Jambo, avionske karte svima koji im se obrate, ili samo moćnicima tipa Bebić ili Sanader? Ako ne plaćaju, bilo bi kristalno jasno o čemu je riječ. O potkupljivanju. Ovako, moramo zadržati radnu hipotezu da su ih ljudima plaćali vjerujući da je to dobro sredstvo za spas duše.

Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, njegova supruga Gerda i kćer Asja, u travnju 2007. godine letjeli su po Sjedinjenim Američkim Državama. Trošak upoznavanja ljepota najmoćnije države svijeta uredno je isporučen hrvatskim građanima. Luku, Gerdu i Asju avionskim je kartama pogostio Neven Jurica, pjesnik i diplomat, koji već dulje vrijeme ima tegoba sa pravnom državom. Pravna država, naime, smatra da ju je Jurica okrao, a da u sklopu te krađe ni onaj račun za avio karte obitelji Bebić nije baš bio tako uredan kako se isprva činilo. Država smatra da je ekskurzija obitelji Bebić sastavni dio sheme Juričinih zlodjela, zbog kojih su mu nepravomoćno rebnuli  godinu i pol dana.

neven_jurica.jpg neven_jurica.jpg

 

Prijevoznim sredstvima kao mediju korupcije, aviokorupciji i autokorupciji (slučaj Rončević)  hadezeovci su pridružili gliserokorupciju (Opačić, Stazić). Za nju je, misli Branko Vukelić, odgovoran glavom i bradom Ivo Josipović, koji je ljetos omogućio svojoj škvadri , Milanki Opačić i Nenadu Staziću, da se vojnim plovilom  besplatno prevezu na otok Vangu. Josipović je odmah odgovorio. Posjet Vangi odobrio je, kaže Josipović, "na traženje Teatra Ulysses, a ne zastupnika SDP-a"  dok je "prijevoz obavljen sukladno ugovoru između MORH-a i Teatra  pa nije provjeravao tko su bili članovi Teatra..."

Ministar Vukelić bi trebao pokrenuti istražne radnje i vidjeti jesu li Josipovićevi navodi točni. No, član HDZ-a Vukelić morao bi, kako kaže Petar Vlahov, od srama odmah "uzeti harakiri"...

Predsjednik HDZ-a Luka Bebić, naime, već punih 17 godina nije promijenio gadnu i - osnovano sumnjamo - vrlo koruptivnu osobinu da leti na tuđi račun. "Ja sam kao saborski zastupnik imao pravo na besplatne avionske karte, ali Jambo bi uvijek nekako saznao da putujem i onda bi mi ih silom plaćao" rekao je Bebić, tada saborski zastupnik HDZ-a, novinarima Jutarnjeg lista u kolovozu 2003. godine. Zašto bi netko nekome plaćao avionske karte? Da li dobri ljudi, Jurica i Jambo, plaćaju karte svima koji im se obrate  ili samo moćnicima, tipa Bebić, Sanader? Tada bi bilo kristalno  jasno o čemu je riječ. O potkupljivanju. Ovako još uvijek moramo zadržati kao radnu hipotezu uvjerenje da su plaćali ljudima avionske karte vjerujući da je to dobro sredstvo za spas duše. Luka Bebić, jednom je priznao, najprisebniji je kad je van sebe.

 


luka_bebic.jpg luka_bebic.jpg

 

"Kad trebam donijeti neku odluku", rekao  je novinarima,  "ja se uvijek odmaknem od sebe dvadesetak metara,  jer tako gledam objektivnije i sebe". Mi, od kojih je Luka Bebič daleko svjetlosnu godinu - pa ga možemo gledati posve objektivno - možemo mu sugerirati da bi bilo zgodno kad bi iskoristio pravo na još jedan besplatan let, i smještaj, kojega bi mu podarili građani Lijepe Naše - ništa manje dobrodušna čeljad od Jambe ili Jurice, zacijelo.

Elem,  prema kriterijima koje je definirao Branko Vukelić  - vožnja gliserom kao ozbiljan delikt (a ako su ti navodi točni, neka odgovorni snose konzekvence) pola HDZ-a moglo bi letjeti iste sekunde... Usput, neobično je kako su u svim tim antikorupcijskim aktivnostima posve van fokusa ostali Božidar Kalmeta, Vladimir Šeks (i on je došao do stana u centru Zagreba na zanimljiv način), i brojna druga gospoda i dame iz stranke koja obećava Armagedon svim zlikovcima ove male, ali uzbudljive države.

Ključne riječi: HDZ, korupcija, Luka Bebić, Neven Jurica
<
Vezane vijesti