Foto: PixabayFoto: PixabayWWF Adria povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, koji se obilježava 5. lipnja, skreće pozornost na važnost očuvanje prirodnih i gotovo prirodnih rijeka, kao i svih bića koje žive na rijekama, od rijeka i uz njih. "Činjenica da se planira više od 2.500 malih hidroelektrana diljem regije govori da umjesto interesa javnosti prevladava kratkoročni interes pojedinaca, a to je paradigma koju moramo promijeniti", poručuju.

"Rijeke pripadaju svim bićima i to je smjer u kojem moramo razmišljati. Pravo na zdrav okoliš, na čistu i zdravu prirodu neotuđivo je pravo, a, nažalost, pojedini primjeri pokazuju da smo još daleko od takvog promišljana", rekla je Irma Popović Dujmović iz WWF Adrije.

Rijeke pronose sediment koji je ključan za stabilizaciju obala, a prirodne rijeke ublažavaju utjecaj ekstremnih poplava i suša, sprječavaju gubitak obradivih površina i imovine, stabiliziraju mikroklimatske uvijete te pročišćavaju vodu i zrak."„Izvještaj o stanju voda pokazuje kako je samo 40% voda u Europskoj uniji u dobrom stanju i svaka daljnja izgradnja hidroelektrana dodatno ih narušava. Hidropotencijali su već dovoljno iskorišteni i treba se okrenuti drugim obnovljivim izvorima energije, za što potencijala u regiji ima dovoljno. Vrijeme je da konačno svih shvate da hidroelektrane nisu 'zeleni' izvor energije", napominje Popović Dujmović.

Kako bi javnost što bolje upoznali s važnošću očuvanja okoliša, odnosno naših rijeka, WWF Adria u suradnji s lokalnim veslačkim klubovima i udrugama organizira treći spust hrvatskim rijekama pod nazivom Neka rijeke teku!. Spust će se održati od 6. do 8. lipnja niz Dravu, Kupu i Koranu, rijeke koje još uvijek djelomično ili potpuno slobodno teku.

Ključne riječi: zaštita okoliša, rijeke, wwf adria
<
Vezane vijesti