Foto: HinaFoto: HinaNakon što je premijer Andrej Plenković putem medija najavio imenovanje Blaženke Divjak za ministricu znanosti, obrazovanja i sporta, Lezbijska grupa Kontra podsjeća javnost na sramotno i protuzakonito postupanje Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u slučaju diskriminacije asistenta Daria Krešića u kojem je Blaženka Divjak sudjelovala kao članica Uprave Fakulteta i prodekanica. "Blaženka Divjak mogla se ograditi od diskriminatornog postupanja još dok se ono događalo na FOI i zauzeti se za žrtvu diskriminacije, ali ona to nije učinila", stoji u priopćenju Kontre.

Za vrijeme rasprave u Hrvatskom saboru pitanje vezano za diskriminaciju na FOI postavila je Blaženki Divjak potpredsjednica Odbora za obrazovanje – Sabina Glasnovac. Blaženka Divjak je prema medijskim napisima na to odgovorila da je u sudskoj presudi nema "niti u tragovima", te da je protiv diskriminacije.Blaženka Divjak bila je u vrijeme na koje glasi presuda članica Uprave i prodekanica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Sudska presuda o kojoj se radi jasno glasi protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a ne protiv pojedinačnih osoba

Blaženka Divjak bila je u vrijeme na koje glasi presuda članica Uprave i prodekanica na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu. Sudska presuda o kojoj se radi jasno glasi protiv Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, a ne protiv pojedinačnih osoba. Za diskriminaciju koja se događala na FOI, a koja je uključivala sprečavanje napredovanja na radnom mjestu, odgovorna je Uprava FOI.

Kako stoji u priopćenju Kontre, Blaženka Divjak mogla se ograditi od diskriminatornog postupanja još dok se ono događalo na FOI i zauzeti se za žrtvu diskriminacije, ali ona to nije učinila. Nadalje, mogla je to učiniti i osuditi takvo postupanje nakon pozitivne sudske presude, u vrijeme kada više nije bila zaposlenica FOI, već je radila za Sveučilište u Zagrebu, ali ni to nije učinila.

"Govoriti sada da ju se ne spominje imenom i prezimenom u presudi koja je naslovljena protiv institucije u čijoj je bila Upravi, a što znači da je odgovorna za sva postupanja te institucije, je jednostavno licemjerno. Od toga je jedino licemjernija njena opća osuda diskriminacije, prilikom koje je još jednom izostala osuda svega što se događalo na FOI", stoji u priopćenju.

Iz Kontre se pitaju hoće li se nova ministrica jednako oglušivati na diskriminaciju unutar svog resora, a onda proglasiti da to nije njena individualna odgovornost?

<
Vezane vijesti