Foto: D.M.Foto: D.M."Tražimo razrješenje ministra Pave Barišića, predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine", poručilo je na jučerašnjoj prosvjednoj akciji Čekajući tramvaj zvan kurikularna reforma, prema procjenama organizatora iz GOOD inicijative, preko 30 tisuća ljudi u osam hrvatskih gradova, Splitu, Rijeci, Zadru, Poreču, Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu i Zagrebu.

Najviše prosvjednika, oko 20 tisuća, okupilo se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, odakle je kolona Praškom ulicom krenula do Glavnog kolodvora, simbolično odabranog mjesta s ciljem ukazivanja na više desetaka tisuća mladih koji su samo prošle godine napustili zemlju.

"Obrazovni vlak za 21. stoljeće je već projurio mimo nas. Vrijeme je da potrčimo i uskočimo u njega. U protivnom će znanja i sposobnosti naše djece zauvijek pripasti Irskoj ili Njemačkoj, a Hrvatska će doživjeti sudbinu grada duhova", poručio je okupljenima Žarko Gazzari, profesor hrvatskog jezika u Školi za grafiku i dizajn, s pozornice ispred GK-a.

Oni koji nisu mogli do mikrofona, svoje su stavove iskazali transparentima pa se tako u gomili moglo vidjeti O tempora, o Boras, Ne kaže se klerikularna, nego kurikularna reforma ili Obrazovanje ludom radovanje.

"Živimo u Hrvatskoj koju maštovito zovemo zemlja znanja. Je li to zaista tako? Živimo u 21. stoljeću, vremenu u kojem se interdisciplinarno povezuju znanost, umjetnost, tehnika, potiču se kreativnost, komunikativnost, inovativnost, otvorenost, tolerancija. A s druge strane, mi u našim školama još uvijek radimo po sustavu čiji je začetnik gospodin Komenski, koji je živio u 17. stoljeću! Jesmo li na pravom putu? Kakvu Hrvatsku želimo? Za koje tržište rada poučavamo našu djecu, za 17. ili za 21. stoljeće? Želim da škola u Hrvatskoj pripremi učenika za stvarni život. Škola je živi organizam, a karakteristika svakog živog organizma je da se razvija, raste i mijenja. I zato – podržimo promjenu!", poručila je Vesna Mlinar, profesorica likovne kulture u Osnovnoj školi kralja Tomislava, dok je Dorotea Šušak, studentica prava i dramaturgije, istaknula kako ne želi obrazovni sustav koji učenike tretira kao reproduktivne aparate, koji ne vjeruje u evoluciju te koji gradi društvenu apatiju, ksenofobiju i nejednakost.

"Dosta nam je sustava u kojem se dogme predstavljaju činjenicama, u kojem se kreativnost i slobodnost kažnjava, umjesto nagrađuje. I povrh svega, dosta nam je obrazovnog sustava koji ostavlja gorak okus i u ustima učenika i studenta, ali i u ustima neadekvatno plaćenog i loše tretiranog odgojno-obrazovnog radnika. Kurikularna reforma, koliko god to predstavnicima vlasti ne bilo jasno, momentalni je prioritet hrvatskoga društva. I naša je kolektivna dužnost da tu šansu ne propustimo", zaključila je Dorotea.

 Inače, tramvaj se čekao sve do 19 i 30 sati, kada se službeno završen skup.

<
Vezane vijesti