Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava poziva Vladu i Sabor da opozovu Programsko vijeće i smijene ravnatelja i odgovorne urednike HRT-a i otvore za javnost Hininu arhivsku građu

Zbog upornog cenzuriranja novinara zloupotrebom autorskog prava, Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava javno poziva Vladu i Sabor da opozovu Programsko vijeće i smijene ravnatelja i odgovorne urednike Hrvatske radiotelevizije.

HRT je kao javna televizija postupila suprotno zakonskim obvezama o informiranju javnosti i zabranila emitiranje novinarskih priloga TV emisije Latinica, Zločini privatizacije ne zastarjevaju.  Upornim vođenjem sudskih postupaka radi sprečavanja prikazivanja tih priloga čak i na Okruglom stolu Hrvatskog novinarskog društva organiziranom radi stručne rasprave o bunkeriranju Latinice, Uprava HRT je pokazala da im je pravi cilj onemogućavanje javnosti da na bilo koji način bude upoznata sa sadržajem cenzuriranih TV emisija. I najnovije afere pokazuju da je na HRT-u cenzuriranje novinara uobičajena djelatnost Programskog vijeća, ravnatelja i ostale Uprave, kao i odgovornih urednika.

I državna HINA krši novinarska autorska prava obavljenjem djelatnosti press clippinga "na crno" (izbjegavanjem zakonski propisanog plaćanja autorskih naknada novinarima). HINA protivno zakonu kulturno dobro novinske arhivske građe (bivša Vjesnikova novinska dokumentacija) drži u Kerestincu pokraj Zagreba nedostupnom javnosti i osobito novinarima. DZNAP će pokrenuti zakonski postupak nadzora HINE zbog obavljanja press clipping  djelatnosti "na crno" i poziva Vladu i Sabor da izuzmu novinsku arhivsku građu iz HINE i otvore je za javnost u skladu sa propisima o kulturnom dobru.

Ivica Grčar, predsjednik DZNAP-a

<
Vezane vijesti