H-Alter
Foto: Sergi CamaraFoto: Sergi CamaraČeška vlada danas je izglasala odbacivanje UN-ova Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, takozvanog Marakeškog sporazuma. Time se Češka pridružila vladama desnice u Mađarskoj i Austriji koje su odlučile da neće potvrditi Marakeški sporazum, a istupanje su najavile i Poljska i Bugarska koje o njemu tek trebaju glasati.

Globalni kompakt za migracije prvi je sporazum pripremljen suradnjom više vlada uz podršku Ujedinjenih naroda. Sporazum nije pravno obvezujući i temelji se na vrijednostima kao što su državni suverenitet, nediskriminacija i ljudska prava te na suradnji u poboljšanju uvjeta i koristi migracija.Prema sporazumu, prvenstveno je potrebno minimalizirati utjecaj faktora koji potiču ljude na migracije

Sastoji se od 23 cilja za bolje upravljanje migracijama na lokalnim, nacionalnim i globalnim razinama. Prema sporazumu, prvenstveno je potrebno minimalizirati utjecaj faktora koji potiču ljude na migracije.

Proces izrade Globalnog kompakta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile sve 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda s izuzetkom Sjedinjenih Američkih Država koje su se povukle, a trebao bi biti potvrđen u Maroku u prosincu, zbog čega se naziva i Marakeškim sporazumom.

Češka vlada, čiji predvodnici zagovaraju jačanje Frontexa i fokus stavljaju na "obranu" granica, već je ranije najavljivala odbacivanje Marakeškog sporazuma, što se danas i obistinilo.

<
Vezane vijesti