Ovaj vikend u Splitu je održana rijetko zanimljiva i važna konferencija pod nazivom Conte(s)x)ting Sport koja se bavila temama inkluzije, različitosti i održivosti kroz akciju i promjenu u sportu.

"Dok sam ja predsjednik HNS-a, igrač koji se deklarirao kao gay sigurno ne bi mogao nastupati za hrvatsku selekciju. Nisam takvog igrača susreo, na sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi", izjavio je predsjednik HNS-a Vlatko Marković Večernjem listu 2011. "Za takve osobe prirodnije je da budu novinari, tekstopisci, baletani", podržao je ga Zdravko Mamić, dopredsjednik Dinama. Nije stoga ni čudno što navijači već godinama na tribinama huču tamnoputim igračima, tijelima formiraju svastiku, ili što nogometaši premlaćuju homoseksualce, kao što je to, zajedno sa svojim bratom učinio Miroslav Šarić, bivši Dinamov nogometaš. Iako su i Marković i Mamić kažnjeni globom od po nekoliko tisuća eura, iako je čak i Hajduk popio kaznu zbog rasizma od 80000 kuna, a Miroslav Šarić, i njegov brat također, višemjesečnu kaznu zatvora, ovo su samo neki od dugačkog niza primjera koji ocrtavaju prihvaćanje drugog i drugačijeg u hrvatskom sportu. Tom se temom, između ostalog, u Splitu bavila i jednodnevna konferencija sportskih skupina. Konferenciju Conte(s)x)ting Sport, istražujući teme inkluzije, različitosti i održivosti kroz akciju i promjenu u sportu, organizirali su CoE/EPAS, EGLSF i qSPORT - Zagreb sa podrškom HBS Hrvatska i HBS Poljska).

I bilo mi je toplo oko srca kad sam čula da se konferencija ovakve tematika održava baš u Splitu, u istom onom gradu koji je u više navrata i sam dokazao da se teško nosi s različitošću. Nije me iznenadio ni nemali dvoznamenkasti broj policajaca koji je u svakom trenutku, što u civilu, što u odorama, osiguravao prostor Gradske knjižnice Marka Marulića koja je ugostila konferenciju, ali i hostela Goli&Bosi i hotela Radisson Blu, gdje je odsjelo ukupno stotinjak sudionika konferencije. No, ono što me jest iznenadilo, bio je frapantan izostanak novinara, iako su neke od radionica bile zamišljene upravo s ciljem senzibilizacije sportskih novinara na uključivanje kompleksnih socijalnih, političkih i kulturalnih tema kroz praćenje sportskih tema. "Mi smo odaslali pozive na nekoliko adresa lokalnih medija, kao i Društvu sportskih novinara", rekao je Željko Blaće, organizator konferencije. Osim H-Altera i jednog portala iz regije, prema informacija s deska za registraciju, odazvala se samo novinarka gradske rubrike Slobodne Dalmacije Merien Ilić.

Konferencija je održana kao uvod u godišnju skupštinu međunarodne udruge European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF), mreže LGBT sportskih grupa. "Godišnja skupština neke udruge nikada nije javni događaj, ali se nadam da će nešto s ove konferencije doprijeti i do zajednice", kazao mi je Tonči Kranjčević Batalić, jedan od organizatora. Ambiciozno organizirana konferencija - s velikim brojem sudionika i sudionica iz regije, Europe i SAD-a, od bivših profesionalnih sportaša, članova sportskih odbora, predstavnika LGBTIQ udruga, znanstvenika, navijača pa čak i poneki predstavnik političkog svijeta. Tako su na konferenciji govorili Ivan Ergić, srpski nogometaš; John Amaechi, bivši košarkaš, koji je osim po sporskih uspjesima poznat i kao prvi NBA igrač koji je javno priznao da je gay; sociolog Renato Matić; Marko Jurčić iz Zagreb Pride-a; Sanja Juras iz Kontre; Marko Begović iz crnogorske Uprave za mlade i sport, i brojni drugi. O iskustvima suzbijanja diskriminacije u sportu i na sporstskim terenima govorili su Sarah Williams, iz britanske Rugby Football League i Hǻvard Øvregard iz norveškog Olimpijskog odbora, koje su upravo spomenute institucije zaposlile kako bi se borile protiv rasizma i homofobije na svojim sportskim terenima.

ama01.jpg

Sve u svemu, bila je to jedna od rijetko zanimljivih i važnih konferencija u Splitu. Važna ne samo zbog onoga što se na njoj moglo čuti, a bilo je toga zaista puno; nego i zbog činjenice da u Splitu stasava cijela jedna nova generacija civilnog društva koja ima i želju i znanje i sposobnost da na razne načine upozorava, senzibilizira i zahtijeva promjene. Makar tiho i bez velike pompe, u Splitu nastaju grupe građana i aktivista koje manjim ili većim akcijama, prosvjedima, transparentima, a sada i dobro osmišljenim i organiziranim konferencijama, pokušavaju pomaknuti granice slobode. No, to je već tema za neku drugu priču, o kojoj ćemo sigurno pisati opet.

Ključne riječi: homofobija, Conte(s)x)ting Sport
<
Vezane vijesti