Foto: Mirela ŠavrljugaFoto: Mirela ŠavrljugaNa prosvjedu u Poznańu, mom gradu, okupile su se tisuće ljudi, žene i muškarci, koji su pokazali svoju podršku za slobodu izbora, slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu.

Prvi crni ponedjeljak izvele su žene na Islandu, prije četrdeset godina, prosvjedujući protiv rodne nejednakosti u društvu i na radnom mjestu. Gotovo 90 posto žena nije išlo na posao taj dan. U Poljskoj, inicijativa je bila slična: žene, koje su bile u mogućnosti štrajkati, to su i učinile. Prosvjedi su organizirani u više od šezdeset poljskih gradova. Mnoge male i velike tvrtke otvoreno su poduprle prosvjed i omogućile slobodan dan svojim radnicama.Trenutno je zakon o pobačaju na putu da postane još restriktivniji, potpuno zabranjujući pobačaj

Na prosvjedu u Poznańu, mom gradu, okupile su se tisuće ljudi, žene i muškarci, koji su pokazali svoju podrušku za slobodu izbora, slobodu odlučivanja o vlastitom tijelu. Važno je spomenuti i kako je Gradsko vijeće u Poznańu zatražilo od svih javnih institucija da omoguće slobodan dan svim ženama koje su tražile da budu slobodne. Također, brojne su druge institucije, udruge i tvrtke podržale žene i stale iza ideje Crnog provjeda.

Poljska već ima jako ograničen zakon o pobačaju. Do sada je pobačaj bio dozvoljen samo ako je ženin život u opasnosti, ako je trudnoća rezultat kaznenog djela, ili zbog potencijalne bolesti djeteta. Zbog toga su mnoge žene odlazile pobaciti u druge zemlje, ili pak u ilegalne klinike, što je često vrlo opasno jer se ne radi o adekvatnoj brizi, a o psihološkoj potpori da I ne pričamo.

Trenutno je zakon o pobačaju na putu da postane još restriktivniji, potpuno zabranjujući pobačaj, u bilo kojoj situaciji. Također, moglo bi doći do kažnjavanja žena koje se unatoč svemu odluče za pobačaj – bilo u ilegalnim klinikama, bilo u drugoj zemlji. To znači da bi moglo doći i do ispitivanja žena koje su spontano pobacile, kako bi se provjerilo da pobačaj nije bio namjeran.Prosvjedi su organizirani u više od šezdeset poljskih gradova. Mnoge male i velike tvrtke otvoreno su poduprle prosvjed i omogućile slobodan dan svojim radnicama

Poseban problem su i trudnoće koje su opasne za život žene, koje u ovom slučaju ne bi mogle biti okončane. To su samo neki od razloga zašto su tisuće ljudi jučer izišle na ulice. Mi nismo luđakinje, nismo ekstremne, kako nas mediji ponekad vole prikazivati – mi smo žene koje se bore za dostojanstvenu I primjerenu zdravstvenu njegu I za pravo da same odlučujemo o svom tijelu I svom životu.

Mišljenja u Poljskoj su podijeljena i još uvijek postoje jake grupacije koje podupiru potpunu zabranu pobačaja, ali jučerašnji prosvjedi daju mi nadu – pokazali su kako postoji jasna i glasna podrška I razumijevanje za pravo da same odlučujemo što, kako i kada želimo sa svojim tijelom i svojim životom. Borba se nastavlja!

Ključne riječi: ženska prava, Poljska, pobačaj
<
Vezane vijesti