Foto: HinaFoto: HinaSveobuhvatni gospodarski i trgovinski sporazum (CETA) između EU-a i Kanade danas privremeno stupa na snagu. Sporazum će biti privremeno na snazi sve dok se ne dovrši postupak ratifikacije u svim zemlja članicama. Do sada je ratificiran samo u pet zemalja članica - Hrvatskoj, Danskoj, Španjolskoj, Latviji i Malti te u Europskom i kandskom parlamentu.

Podsjetimo, hrvatska Vlada je u travnju u saborsku proceduru po hitnom postupku uputila nacrt prijedloga Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između Kanade i EU (i njenih zemalja članica), bez javne rasprave koju takav Sporazum zavređuje.Sam postupak pregovora oko CETA sporazuma između Europske komisije i Kanade bio je netransparentan

Iako se kontinuirano ističe kako će CETA donijeti brojne prednosti, kako je instrument za rast u korist europskih poduzeća i građana te pozitivan signal za svjetsko godpodarstvo, to nije slučaj.

Primjenom CETA-a, i državne i gradske vlasti biti će značajno ograničene u korištenju instrumenata javne nabave za lokalizaciju ekonomije, a u nizu situacija primorane pristati na liberalizaciju, odnosno privatizaciju javnih i komunalnih usluga. Sam sporazum ograničava lokalne vlasti da u budućnosti kreiraju nove javne i komunalne usluge koje će biti izuzete od privatizacije te da u javni sektor vrate već privatizirane javne i komunalne usluge poput pročišćavanja otpadnih voda. CETA  ograničava lokalne vlasti da primjenom instrumenata javne nabave potiču lokalnu proizvodnju jer se time navodno diskriminiraju međunarodne korporacije.

Sam postupak pregovora oko CETA sporazuma između Europske komisije i Kanade bio je netransparentan, a sporazum sadrži tzv. "privatne sudove" na kojima međunarodne korporacije mogu tužiti vlasti na nacionalnoj i lokalnoj razini svaki put kada bi odluke išle protiv interesa njihovog poslovanja. Novi sustav sudova počet će se primjenjivati tek kada (ako?) CETA bude u potpunosti ratificirana.

Ključne riječi: EU, Hrvatska, ceta
<
Vezane vijesti