Foto: Marius Becker, Epa/HinaFoto: Marius Becker, Epa/HinaNjemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nije isključio mogućnost vraćanja izbjeglica u Sloveniju i Hrvatsku. Tvrdi da u tim članicama Europske unije, za razliku od Grčke i Mađarske, ne vladaju nehumani uvjeti.

"Budući da se u Grčkoj prema izbjeglicama ne postupa dobro, sudovi su nam zabranili primjenu Dublinskog postupka za ovu zemlju. I za Mađarsku postoje slične presude. Kad su u pitanju Hrvatska i Slovenija, situacija je drugačija. Zato moramo ispitati postoji li mogućnost masovnijeg vraćanja izbjeglica u te zemlje", rekao je De Maiziere u razgovoru za dnevnik Stuttgarter Nachrichten od ponedjeljka.

U razgovoru je objasnio zašto tzv. Dublinski postupak, po kojemu izbjeglice moraju biti zadržane u onim zemljama članicama u kojima su po prvi put stupile na tlo Europske unije, trenutno ne funkcionira. Nekoliko njemačkih sudova je u prošlosti donijelo presude po kojima se izbjeglice, tj. tražitelji zahtjeva za azilom, ne smiju vraćati u zemlje poput Grčke jer tamo vladaju nehumani uvjeti.

"Činjenica da u Grčkoj vladaju nehumani uvjeti za prihvat izbjeglica izaziva ljutnju, pogotovo ako se uzmu u obzir svote koje su dodijeljene Grčkoj kako bi se to stanje promijenilo", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova. De Maiziere tvrdi da je došlo i do sve češće pojave "neprihvatljivog ponašanja" izbjeglica koje odbijaju smještaje koje im dodjeljuju vlasti.

"Do ovog ljeta su izbjeglice bile zahvalne i prijateljski raspoložene prema vlasti: uredno su se registrirale i bivale raspoređene po čitavoj zemlji. No već neko vrijeme primjećujemo da mnoge izbjeglice to više ne prihvaćaju. Ne pristaju na registraciju i odlaze tamo gdje oni smatraju da bi trebali biti. To ne ide više tako. Ne postoji pravo niti za jednog izbjeglicu da sam odabire gdje će biti smješten", izjavio je De Maiziere.

Naglasio je kako će vlasti poduzeti sve kako bi se što prije iz zemlje maknulo one koji nemaju izgleda za ostanak u Njemačkoj. Tu je posebno istaknuo državljane zemalja zapadnog Balkana, prije svega Albance, ali i Afganistance koji u posljednje vrijeme dolaze u Njemačku.

De Maiziere ne smatra da je Afganistan zemlja koja je u rasulu ili pak u dovoljnom rasulu. "Mi mladim ljudima iz Afganistana moramo dati do znanja da su oni potrebni pri izgradnji svoje zemlje. Mnogi dolaze iz sigurnih dijelova zemlje poput Kabula. Mi im moramo reći: ne možete dobiti azil samo zato jer vam ne odgovara stanje u vašoj zemlji. Zato ćemo svaki zahtjev za azilom državljana Afganistana pomno ispitati", poručio je.

Priznao je i da je novonastala situacija s izbjeglicama voda na mlin desnim populistima, ali je isto tako izrazio uvjerenost kako je povjerenje u politički sustav i političke stranke dovoljno veliko da se društvo odupre populističkim iskušenjima.

Ključne riječi: izbjeglice, EU, Hrvatska
<
Vezane vijesti