prtscrprtscrDocumenta- Centar za suočavanje s prošlošću reagirao je povodom jučerašnjeg povlačenja optužnice za zločine u Ramljanima i ustvrdio da postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica za Sačićevu zapovjednu odgovornost.

Županijsko državno odvjetništva u Zagrebu  je u priopćenju od 26. siječnja 2015. informiralo javnost o podizanju optužnice za zločine u Ramljanima, počinjenima nakon VRA Oluja, a protiv dvojice optuženika. 

Iz jučerašnjeg priopćenja DORH-a  saznajemo da je optužnica u međuvremenu povučena zbog nedostatne argumentiranosti "postojanja svih bitnih obilježja kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret".

Neovisno o jučerašnjoj odluci DORH-a, u vezi povlačenja spomenute optužnice, mišljenja smo da postoji kritična količina inkriminirajućih činjenica, iznijetih tijekom suđenja za ratne zločine u Gruborima, u kontekstu zapovjedne odgovornosti Željka Sačića kao pomoćnika zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu tijekom VRA Oluja. 

Nepravomoćna presuda iz lipnja 2014., Županijskog suda u Zagrebu, nedvojbeno je utvrdila da su zločine nad civilima 1995.g. u Gruborima počinili pripadnici specijalne policije ATJ Lučko, čiji zapovjednik je bio spomenuti Sačić.

 Za zločine počinjene nad civilima tijekom VRA Oluja donijete su tek dvije presude hrvatskog pravosuđa od kojih je jedna još uvijek nepravomoćna, i to ona za zločin u Gruborima.

Upozoravamo i da ni brojni zločini počinjeni nad civilima i ratnim zarobljenicima u Medačkom džepu, tijekom provođenja akcije "Džep 93", a u zoni odgovornosti Specijalne policije MUP-a RH, do danas nisu procesuirani. 

Ključne riječi: ratni zločini, Documenta, DORH
<
Vezane vijesti