Nagrada se dodijeljuje učenicima u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava

U Staroj gradskoj vijećnici danas je uručena Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost , učenicama koje su se istaknule svojim zagovaranjem nenasilja, humanosti i solidarnosti. Pozdravne govore održali su predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor i gradonačelnik Milan Bandić.

"Danas obilježavamo Međunarodni dan tolerancije, dan koji bi zbog svog značenja, ideje i cilja trebao trajati cijelu godinu. Tolerancija je ljubav i razumijevanje koja se uči i stječe u obitelji, u školi, u radnim sredinama, u gradovima i zemljama u kojima živimo. Luka Ritz pojam je mladosti i uspješnosti, nenasilja i prijateljstva, a nagrada koju dodjeljujemo i koja nosi njegovo ime poručuje da nasilje nije hrabrost, a time i nagoviješta bolji svijet jer zahvaljujući i našem Luki, on zaista postoji. Bolji svijet naše su ovogodišnje dobitnice nagrade, učenice Katja Komazec i Lamia Belošević. Iskreno im čestitam i uvjeren sam da će Grad Zagreb njihovim primjerima, angažiranjem, uspješnošću i odlučnošću biti Grad na koji bi Luka Ritz danas bio ponosan!", rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost dodjeljuje se učenicima od 5. do 8. razreda osnovnih škola u Gradu Zagrebu te učenicima od 1. do 4. razreda srednjih škola u Gradu Zagrebu koji su svojim djelovanjem znatno pridonijeli afirmaciji ljudskih prava, toleranciji i međusobnom poštovanju, a posebno suzbijanju nasilja među mladima, a Gradska skupština Grada Zagreba je na 7. sjednici održanoj 24. listopada 2013. donijela Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz.