Popraćeni zvukom sirene za uzbunu, oko 150 aktivista i aktivistkinja jutros je uz pomoć pedeset tisuća dopisnica sa potpisima građana i građanki upućenih Milanu Bandiću zaštitilo blok zgrada na Cvjetnom trgu od sve izvjesnijeg rušenja. Organizatori najavljuju da će, ukoliko bude potrebno, blok braniti i vlastitim tijelima. Može li, međutim, čovjek sam danas zaustaviti nadiruće krakove kapitala?

Revoltirani postupcima gradskog Poglavarstva u vezi Generalnog urbanističkog plana, Zelena akcija i inicijativa Pravo na grad jutros su organizirali prosvjed protiv njegovih izmjena i dopuna koje predviđaju rušenje zgrade na Cvietnom trgu i izgradnju Hoto-centra. Živim zidom dopisnica koji je obujmio blok zgrada na Cvjetnom trgu pokušali su pokazati koliki se broj građana protivi projektu Hoto grupe i gradnji novih javnih garaža u središtu grada, te traži proširenje pješačke zone i sudjelovanje u planiranju razvoja Donjega grada.

potpisima_blok5.jpg
potpisima_branimo_blok.jpg

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević naglasio je da žele da Gradska skupština obustavi donošenje GUP-a u dijelu koji se odnosi na Donji grad, nazivajući manipulacije oko GUP-a prijevarom građana, a posebno onih koji su potpisali više od 50 tisuća dopisnica upućenih gradonačelniku Milanu Bandiću.

potpisima_blok4.jpg

Naime, na javnu raspravu u svibnju upućen je jedan prijedlog izmjena GUP-a kojeg su izradili stručnjaci Zavoda za prostorno uređenje. Pravo na grad i Zelena akcija tijekom javne rasprave uložile su primjedbe temeljene na peticiji Stop devastaciji Cvjetnog trga i Donjeg grada koju je potpisalo preko pedeset tisuća građana i građanki. Ne samo da nijedna njihova primjedba nije uvažena, već je Gradsko poglavarstvo na prvo čitanje Gradskoj skupštini uputilo - drugi prijedlog izmjena GUP-a - koji omogućuje neograničenu izgradnju u donjogradskim blokovima. Tako je gradska vlast, u želji da preduhitri očekivane negativne reakcije, brzinski izmanipulirala javnost, otvoreno dajući prvenstvo građevinskom biznisu nauštrb grada. Pored toga, u zadnji je tren umetnula amandmane za izgradnju javnih garaža: na lokaciji Preradovićeve 1, ispod Arheološkog muzeja, na Strossmayerovu trgu te ispod zgrade HNK.

potpisima_blok3.jpg
potpisima_branimo_blok2.jpg

Urbanistica i članica savjeta Zelene akcije Vera Petrinjak Šimek najavila je i dalje organizirani otpor ovom nebuloznom projektu, a Teodor Celakoski iz Prava na grad rekao je da će, bude li potrebno, blok braniti i vlastitim tijelima. Prosvjed će se nastaviti i dalje, a koliko će gradski oci imati sluha za želje onih koji ovaj isti grad nastanjuju, svjedočit ćemo vrlo skoro.

<
Vezane vijesti