Foto: A.K.Foto: A.K.Na današnjoj konferenciji za medije Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i Zoran Pusić osudili su govor mržnje koji na Z1 televiziji širi Marko Jurič.

Naime, Marko Jurič, voditelj emisije Markov trg na Z1 televiziji i kolumnist portala Direktno.hr, emisiju od 12. siječnja odjavio je idućim riječima:

"Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni budući da je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama 'pazi oštar četnik u blizini'?".

Pupovac: "Mržnja i netolerancija ne nude perspektivu"Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i nizom zakona, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnje, na što su upozorili Milorad Pupovac i Zoran Pusić na današnjoj konferenciji za novinare.

"Slučaj novinara Marka Juriča i emisije Markov trg te televizije Z1  strašan je primjer toga dokle društvo, mediji i regulatori mogu tolerirati govor mržnje, pozive na nasilje i linč. Sve što je izgovorio čovjek koji se predstavlja kao novinar je primjer iskazivanja mržnje, pozivanja na nasilje i na linč pripadnika jedne vjerske i nacionalne zajednice, kao i na njihovih predstavnika. Ne događa se prvi put, događalo se i ranije, ali na to je naša javnost gluha, kao i što je gluha na Bujicu i niz drugih poruka mržnje i netolerancije prema političkim protivnicima, pripadnicima manjina i na koje regulatori i zaštitnici zakona ostaju gluhi", rekao je Pupovac ispred Srpskog narodnog vijeća.

Pupovac je istaknuo kako je ovo najdirektniji napad na inicijativu da među Hrvatima i Srbima započne povijesni dijalog koji bi doveo do Slučaj Marka Juriča nije slučaj izoliranog novinara, niti televizije koja mu daje prostora da to čini, već je riječ o političkoj agendi koja u posljednje tri godina dobiva sve više prostorapomirenja. Također je istaknuo kako je takva vrsta medijskog djelovanja posljedica političke kampanje i atmosfere koja je stvarana u posljednje tri godine i u kojoj su mnogi ljudi dobili priliku osvojiti medijski prostor govorom mržnje i pozivom na eliminaciju onih koji drugačije misle i slobodno govore .

"Takva politika i atmosfera pretpostavljaju da je mržnja bogatija za društvo, nego kritika te da je sijanje straha važnije za stvaranje nacionalnog jedinstva, nego demokratski razgovor i dijalog. Zato slučaj Marka Juriča nije slučaj izoliranog novinara, niti televizije koja mu daje prostora da to čini, već je riječ o političkoj agendi koja u posljednje tri godina dobiva sve više prostora", rekao je Pupovac.

Pupovac je naglasio kako će se Srpsko narodno vijeće zbog Juričevog slučaja obratiti DORH-u i Agenciji za elektroničke medije te tražiti njihovo očitovanje o slučaju. "Nije dovoljna samo opomena Agencije za elektroničke medije, već i zakonska sankcija. No, ako ostane samo kod opomene onda ćemo još jednom biti svjedoci kako se unatoč zakonu i propisima tolerira širenje mržnje u našoj zemlji", istaknuo je Pupovac.

Iako se zabrana i kažnjavanje takve vrste medijskog sadržaja propisuje Ustavom i nizom zakona, Jurič iz tjedna u tjedan neometano koristi sve radikalniji govor mržnjeZoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava i Antifašističke lige istaknuo je kako većina mora stvoriti takvu atmosferu u društvu u kojoj će se manjine osjećati ugodno te kako čitavo društvo mora osuditi ovakve primjere govora mržnje jer u suprotnom dolazi do veliko propusta društva. Pusić je naglasio kako posljednjih dana postoji trend nasrtaja na ljude koji se bave zaštitom ljudskih prava te da je potrebno kolektivno djelovanje jer će se u suprotnom nasilje u konačnici prevaliti na ulice.

"Mržnja i netolerancija ne nude perspektivu", rekao je Pupovac i podsjetio kako bi buduća vlada morala razvijati toleranciju, raditi na promociji ljudskih i manjinskih prava, te da će onda imati i podršku zastupnika nacionalnih manjina. Na njega se dovezao Pusić koji odnos nove Vlade prema osudi govora mržnje smatra iznimno bitnim za budućnost Hrvatskog društva jer se postavlja pitanje kakvu Hrvatsku želimo.

"Važno je da društvo prepozna govor mržnje kao nasrtaj na njegove temeljne vrijednosti koje treba braniti", zaključio je Pusić.

<
Vezane vijesti