Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaZastupnici u Europskom parlamentu, okupljeni u Međugrupi za dobrobit i očuvanje životinja, uputili su dopis hrvatskoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković u kojemu traže da Ministarstvo poljoprivrede sprovede Zakon o zaštiti životinja koji se trenutačno krši i da okonča ilegalno držanje smeđih medvjeda u Hrvatskoj. Posebno se spominju medvjedi koje se i dalje drži u zatočeništvu kao turističku atrakciju pokraj restorana Macola u Korenici.

U dopisu koji potpisuje nizozemska zastupnica u Europskom parlamentu Anja Hazekamp kao predsjednica Animal Welfare Intergroupe podsjeća se da je u listopadu 2017. u Hrvatskoj na snagu stupio Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje držanje i prikazivanje medvjeda izvan registriranih zooloških vrtova i utočišta, s prijelaznim razdobljem koje je završilo 31. 12. 2018. godine.Europarlamentarci smatraju da iako je zabrana držanja i prikazivanja medvjeda izvan registriranih zooloških vrtova i utočišta pozitivan korak, zaštita ostalih divljih životinja poput velikih mačaka i dalje je nedovoljna u Hrvatskoj

Zahvaljujući konfiskaciji od strane Ministarstva poljoprivrede, u lipnju 2019., organizacija FOUR PAWS uspjela je spasiti dva ilegalno držana medvjeda i premjestiti ih u utočišta u Hrvatskoj i inozemstvu. Ista zakonska odredba, koja se ne provodi, vrijedi i za preostala tri, i dalje nezakonito zatočena medvjeda.

15 zastupnika Europskog parlamenta nadalje u dopisu upozorava da se, unatoč tim naporima, u Hrvatskoj nastavlja ilegalno držanje medvjeda u zatočeništvu. Ukazuju na probleme koje su već ranije isticali i Prijatelji životinja: "Dva smeđa medvjeda i dalje se drže u zatočeništvu kao turistička atrakcija pokraj restorana Macola u gradu Korenici, objektu koji nije registriran ni kao zoološki vrt ni kao utočište i zato je ilegalan temeljem Zakona o zaštiti životinja. Unatoč tome, nadležne osobe nisu naredile konfiskaciju ta dva medvjeda. Najsnažnije preporučujemo dosljednu provedbu i insistiramo da su potrebne hitne mjere da bi se postiglo usklađivanje s nacionalnim zakonodavstvom."

Europarlamentarci smatraju da iako je zabrana držanja i prikazivanja medvjeda izvan registriranih zooloških vrtova i utočišta pozitivan korak, zaštita ostalih divljih životinja poput velikih mačaka i dalje je nedovoljna u Hrvatskoj. "Snažno preporučujemo usvajanje Pozitivne liste (slične listama kakve se primjenjuju u Belgiji, Luxemburgu i Nizozemskoj) koja određuje vrste koje se mogu držati privatno i tako proširuje zaštitu drugih životinja. Apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede RH da sprovede Zakon o zaštiti životinja i da jednom zauvijek okonča ilegalno držanje smeđih medvjeda u Hrvatskoj", zaključuju.

Prijatelji životinja podržavaju apel Europarlamentaraca i traže žurno premještanje preostalih medvjeda u utočišta. Dodaju da se, osim Macolinih medvjeda, u ilegalnom zatočeništvu jedne obitelji u Ruščici nalazi i medvjed Ben. U prosincu prošle godine poslali su prijavu veterinarskoj inspekciji, koja je nadležna za provedbu Zakona, tražeći žurno premještanje medvjeda u utočišta, a ne legaliziranje prekršitelja Zakona. No, unatoč naknadnom slanju čak dvije požurnice, dosad nisu dobili odgovor.

Ključne riječi: EU, zaštita životinja, medvjedi
<
Vezane vijesti