europska_komisija.jpgNakon 1161 dana, koliko je trajala neizvjesnost o budućnosti Direktive o staništima i Direktive o pticama, EU propisima koji su temelj mreže Natura 2000, Europska komisija danas je donijela odluku koja se slaže s mišljenjem više od 520 tisuća stanovnika Europske unije koji su sudjelovali u najvećem javnom savjetovanju u povijesti. Direktive se neće revidirati, već se moraju osnažiti i bolje provoditi.

Predsjednik Juncker i njegova Komisija danas su potvrdili da se propisi koji štite europsku prirodu – Direktiva o staništima i Direktiva o pticama – neće mijenjati niti oslabjeti, čime je završena dvogodišnja neizvjesnost oko budućnosti tih propisa. Također su pozvali i na bolje provođenje spomenutih direktiva.Nevladine organizacije koje brinu o zaštiti prirode pozdravljaju ovu odluku i naglašavaju da težak posao tek predstoji kako bi se postigla prava pobjeda za europsku prirodu

Nevladine organizacije koje brinu o zaštiti prirode pozdravljaju ovu odluku i naglašavaju da težak posao tek predstoji kako bi se postigla prava pobjeda za europsku prirodu. Nužne su snažne odluke kako provesti i ojačati te zakone i pritom se dotaknuti glavnih pokretača gubitka prirode, ponajviše sektora graditeljstva i poljoprivrede.

"Ovaj jednoglasan odgovor da europski propisi za zaštitu prirode odgovaraju svojoj svrsi da štite prirodu a ujedno i naše zdravlje najbolja je vijest koju smo mogli čuti tijekom današnje sjednice Komisije! Sada još trebaju utvrditi plan rješavanja bolje provedbe tih propisa i njihovo osnaživanje", ističe Andrea Štefan iz WWF Adrije, organizacije koja je od svibnja 2015. godine provodila kampanju Krik za prirodu u Hrvatskoj i Sloveniji.

Andreas Baumuller iz WWF-ovog ureda za europske politike, ujedno voditelj kampanje Krik za prirodu na europskom nivou, dodao je da ni najbolji zakon nije vrijedan papira na kojemu je ispisan ako se ne provodi učinkovito.

Uz WWF, predvodnici velike kampanje u kojoj je sudjelovalo više od 200 organizacija bili su Friends of the Earth Europe, BirdLife i EEB (The European Environmental Bureau).

Ključne riječi: EU, Europska komisija, zaštita okoliša
<
Vezane vijesti