Foto: Luisa Izuzquiza i Arne SemsrottFoto: Luisa Izuzquiza i Arne SemsrottWeMove je pokrenuo peticiju za podršku dvoje aktivista koji su od Frontexa zahtijevali informacije o vrstama brodova koje Frontex koristi na Mediteranu. Umjesto odgovora, nakon izgubljene tužbe, od Frontexa su dobili račun za pravne troškove u iznosu od 23.700 eura. Kako Frontex raspolaže golemim budžetom, jasno je da ovim činom EU želi ušutkati kritičare i kritičarke. Nemojmo im to dopustiti - potpišimo peticiju!

Luisa Izuzquiza i Arne Semsrott pokušali su dobiti informacije o radu Frontexa, izdašno financiranog EU tijela zaduženog za nadzor granica.

Zatražili su vrlo jednostavne podatke - kakvu vrstu brodova koristi Frontex na Mediteranu, području gdje se ljudski životi bespotrebno gube svake godine i gdje nevladine organizacije više nisu dobrodošle? Frontex je više puta odbio dati te podatke, pa su ih Izuzquiza i Semsrott tužili.

Tužbu su izgubili i sada moraju platiti više od 23 tisuće eura troškova, za što imaju svega dva dana. Potpišite peticiju podrške aktivstima, javnost ima pravo tražiti, dobiti i znati informacije o radu europskih tijela, financiranih javnim novcem, kao što je Frontex! Peticiju možete potpisati ovdje.

<
Vezane vijesti