hr.wikipediahr.wikipediaPremda se davalo naslutiti da je dokument čija se izrada najavljuje već dvije i pol godine službeno upućen iz Ministarstva kulture u Vladu - Vlada tvrdi suprotno: "U Vladu Republike Hrvatske još nije pristigao dokument koji Vas zanima"!

Vijesti koje su posljednjih tjedana i mjeseci dolazile od odgovornih za javnu medijsku politiku sugerirale su da je Ministarstvo kulture (konačno) obavilo zamašan posao izrade "medijske strategije" i da se taj dokument sada nalazi u Vladi, koja bi ga trebala usvojiti.

To se može iščitati iz odgovora koji je resorno ministarstvo 22. srpnja uputilo Novom listu: "Materijali za raspravu o medijskoj politici Republike Hrvatske od 2015. do 2020. godine trenutačno su u fazi usklađivanja na razini Vlade. Nadamo se da bismo ih mogli predstaviti javnosti u najskorije vrijeme, ali to ne ovisi samo o Ministarstvu kulture.".

"Ukratko, materijali još nisu službeno upućeni u proceduru, a procedura će započeti objavljivanjem na web stranicama Ministarstva kulture".

Gotovo isto je bilo navedeno i u izjavi za Tportal, mjesec dana ranije: "Istraživanje o stanju medija je završeno, a na temelju njegovih zaključaka pripremljeni su i prijedlozi za raspravu o medijskoj politici, koji se trenutačno nalaze u fazi usklađivanja na razini Vlade. Iako to više ne ovisi samo o Ministarstvu kulture, nadamo se da bismo ih mogli predstaviti javnosti do kraja ovog (tj. lipnja) mjeseca, a javna rasprava koja će potom uslijediti oblikovat će završnu verziju dokumentacije", stajalo je u dopisu koji je resorno ministarstvo dostavilo tom portalu 18. lipnja.

Što ustvari znači tvrdnja da je neki dokument "u fazi usklađivanja na razini Vlade"? Procedura bi, vjerojatno, nalagala da nadležno ministarstvo službenim putem uputi taj dokument u Vladu, zajedno s memorandumom u kojem bi bilo navedeno što ministarstvo očekuje da Vlada s njim napravi - tj. da ga, 'ajmo reći, "uskladi na svojoj razini". To sve trebalo bi biti uredno urudžbirano u Vladi, kako bi premijer, ostali ministri pa, last but not least, i zainteresirana javnost mogli biti sigurni da dokument doista jest stigao na tu uvaženu adresu. Možemo li se okladiti da se to dogodilo i s "medijskom strategijom" (koju su, dvije i pol godine nakon što ju je resorna ministrica prvi puta najavila, prekrstili u "medijsku politiku")?

"U Vladu Republike Hrvatske još nije pristigao dokument koji Vas zanima", stoji u odgovoru koji smo jučer popodne dobili od Vladine glasnogovornice na pitanja koja smo uputili 24. srpnja, je li Ministarstvo kulture RH uputilo u Vladu radni dokument Strategija medijske politike, kada se očekuje da Vlada odluči njegovu usvajanju i može li se taj dokument, ako jest u Vladi, dobiti na uvid.

Vodeći se našim upitima, Vladina služba za odnose s javnošću raspitala se kod Ministarstva kulture što se zbiva sa medijskom strategijom/politikom. Odgovor resornog ministarstva iz Vlade su nam proslijedili:

"Predviđamo da bismo, po usvajanju različitih inicijativa i argumenata koje u raspravi očekujemo, završni Nacrt medijske politike RH za razdoblje od 2015. do 2020. mogli uputiti Vladi RH i Hrvatskom saboru do kraja ove godine".

"Radni materijali za raspravu o medijskoj politici Republike Hrvatske od 2015. do 2020. godine koje je pripremilo Ministarstvo kulture sastoje se od Nacionalnog izvještaja o medijima, prijedloga ciljeva i razrade konkretnih zadataka koje će biti potrebno obaviti kako bi se ti ciljevi ostvarili. Budući da se radi o prilično opsežnoj dokumentaciji, javnost ćemo najprije upoznati sa sažetkom Radnih materijala, a zatim, nakon ljeta, organizirati prezentacije, okrugle stolove i druge formate javne rasprave (objava na webu) posvećene mnogobrojnim pojedinačnim pitanjima kao što su modeli i načini distribucije javne potpore medijskoj proizvodnji, unapređenje regulacijskih mehanizama u provedbi medijskog zakonodavstva, novinarska autonomija... Metodologija rada uključivat će i formiranje radnih grupa koje će, oslanjajući se na intervencije iz rasprave, pripremiti odgovarajuće prijedloge. Predviđamo da bi, po usvajanju različitih inicijativa i argumenata koje u raspravi očekujemo, završni Nacrt medijske politike RH za razdoblje od 2015. do 2020. mogli uputiti Vladi RH i Hrvatskom saboru do kraja ove godine, a o njegovom usvajanju ovisit će dinamika realizacije akcijskog plana, kao i moguće izmjene različitih propisa. Ukratko, materijali još nisu službeno upućeni u proceduru, a procedura će započeti objavljivanjem na web stranicama Ministarstva kulture."

Dakle, materijali vezani uz medijsku strategiju/politiku još nisu službeno u proceduri, a reklo bi se da niti nisu na "usklađivanju na razini Vlade". Procedura će započeti objavljivanjem na web stranicama resornog ministarstva. Do tada, najnestrpljivijim čitateljicama i čitaocima preporučamo da  se o dugo očekivanom dokumentu informiraju na stranicama tjednika Novosti, koji je od zadnjega broja započeo s njegovom feljtonizacijom.

<
Vezane vijesti