Foto: Almir Dzanovic, WikimediaFoto: Almir Dzanovic, WikimediaDanas je dan sjećanja na genocid u Srebrenici. "U Srebrenici je izmedju 11. i 19. srpnja 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Europi poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8000 Bošnjaka i protjerali sa tog područja 40 000 žena, staraca i djece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizilazi iz presuda MKSJ-a", poručuju iz Koalicije za REKOM.

Povodom 11. srpnja, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM odaje počast žrtvama i poziva na prihvaćanje sudski utvđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

Ističu kako je nakon pada Srebrenice nestalo više od 7.900 osoba. Do danas je identificirano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica. 

Iz Koalicije za REKOM podsjećaju kako je Europski parlament donio rezoluciju kojom je apelirao da se 11. srpnja proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Koalicija smatra da je institucionalno obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

<
Vezane vijesti