Foto: GreenpeaceFoto: GreenpeaceEuropska komisija je i drugi put odgodila glasovanje o produženju autorizacije za glifosat kako bi izbjegli glasanje protiv autorizacije pojedinih članica te time kraj života ovog herbicida na europskom tržištu.

Kako smo jučer detaljno pisali, tijekom jučerašnjog i današnjeg dana pri Stalnom odboru za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje pri Europskoj komisiji u Bruxellesu vodila se nova runda rasprave o produženju autorizacije za kontroverzni aktivni sastojak brojnih herbicida, glifosat. Iako se rasprava vodila iza zatvorenih vrata, neke su države najavile protivljenje pa je bilo očekivano da ni novi prijedlog EK neće proći. Francuska je primjerice ministrica javno objavila da će Francuska glasati i protiv ovog prijedloga kojim bi se život glifosata na europskom tržištu produžio na devet, umjesto na prvotno predloženih petnaest godina. 

Greenpeace javlja da je glasanje i drugi put odgođeno jer EK nije uspjela pridobiti sve države članice za svoj prijedlog koji ide u korist industrije herbicida, a protiv većinskog stava javnosti u EU. 

Greenpeaceovu informaciju potvrdili su i priopćenjem iz ureda hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca.

"Ova posljednja odgoda i neslaganje država članica jasno šalje poruku kako postoji značajno protivljenje daljnjoj autorizaciji glifosata u Europskoj uniji. Europska komisija ne može unedogled izlaziti s prijedlozima koji očito ne odgovaraju razini zabrinutosti u pogledu daljnje upotrebe glifosata. Ovaj slučaj sve više ukazuje na veliki utjecaj lobista poljoprivredno-kemijske industrije na donosioce odluka i konačni zakonodavni okvir", komentirao je razvoj situacije Škrlec.

Europska komisija sada može predstaviti novi prijedlog ili predložiti tehničku ekstenziju za kraće vremensko razdoblje, primjerice, od dvije godine, napominje Škrlec.

Ključne riječi: glifosat
<
Vezane vijesti