udarno.comudarno.comDivljanju bespravne/divlje gradnje pridonijelo je najviše Ministarstvo graditeljstva, i to u svim mandatima prethodnih vlada. Upravne odjele koji izdaju građevinske dozvole u općinama, gradovima i županijama i dalje vode uglavnom nekvalificirane osobe.

Njihov se odnos prema  građanima kojima ozakonjuju projekte ili  bespravno grade najčešće svodi na nekompetentnu gnjavažu ili korumpirano žmirenje.

Izgleda da će sve ostati na nekolicini srušenih nadstrešnica i da će to samo i dalje činiti "samorušitelji", u strahu od velikih troškova i ovrha

Kada sam ovom portalu prije godinu dana  bio poslao tekst Urbanističke ambulante, još je tinjala nada da bi nova Vlada možda mogla razumijeti da se odmah mora upustiti u promjene nakaradnog zakonodavstva u urbanizmu i arhitekturi. Godinu dana kasnije,  umjesto da se u Urbanističkih ambulantama pokreću projekti saniranja devastiranog hrvatskog prostora, cijela Hrvatska sve više nalikuje velikoj Ambulanti u kojoj se ni ne nazire tko bi mogao postaviti dijagnozu i propisati adekvatnu terapiju za ozdravljenje društva i prostora. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGPU) godinu dana trenira i priprema se za  za rušenje bespravne gradnje, umjesto da zna kako pristupiti njenoj sanaciji, promišljenom planiranju i građenju. Igra ping-pong s Omblom i Srđom, ugljenom i plinom, mudrinićima... malo prijeti, malo upućuje dobronamjerne apele. Ova vlada i dalje misli da će ovo društvo spasiti samo velike investicije, a da su građani ove zemlje nezaposleni, lijeni i siromašni zato što ne poštuju zakone. 

U izmjene Zakona o bespravnoj gradnji MGPU krenulo je odmah početkom mandata 2012. godine, navodeći u početku broj od oko 150 tisuća tako sagrađenih građevina. Taj se broj povećavao, prvo udvostručio, da bi se nakon donošenja novog zakona počelo govoriti o oko pola milijuna bespravno sagrađenih građevina.

Za razliku od  Ministarstva branitelja, nije postojao nikakav registar, niti se sumnjalo u postojanje lažnih graditelja. Oni ne postoje ni danas. Od 21. lipnja 2011. postoji samo internetski dostupna avionska snimka cjelokupnog teritorija RH. Vlada Jadranke Kosor uspjela je prethodnim zakonom legalizirati tek nekoliko stotina bespravnih građevina. Kao i njihove prethodnike, novo MGPU zadovoljila je činjenica da se sve vidi iz aviona.  MGPU  pozvalo je bespravne graditelje da se sami prijave i pronađu u nekoj od pomno klasificiranih kategorija - prema kvadraturi, namjeni, mjestu i vremenu bespravno sagrađene nekretnine... Dokumentiranje je trebalo biti krajnje pojednostavljeno: geodetski i arhitektonski snimak, uz prigodan opis i izračun, mišljenje da se građevina neće srušiti sama od sebe...

bespr-1.jpg bespr-1.jpg

U nedostatku novih investicija, i struci se napokon osmjehnuo nekakav  posao. Najveća je tragedija u tome što je  arhitektima i pratećim stručnjacima - puko mjerenje građevina u čijem osmišljavanju i građenju nisu uopće sudjelovali - već više od godine dana jedini izvor prihoda i preživljavanja. Od tog crtačkog posla oni poduzetniji uspjeli su razviti i dobar biznis.

Za najbrojnije - "obične" prekršitelje - posve je slučajno u zakonu utvrđeno da konačan datum predaje kompletne dokumentacije bude 31. lipnja 2013, a za one "stare" - s već izdanim rješenjima o rušenju - do 4. kolovoza 2011, rok je istekao 31. prosinca 2012.

Veliki broj građana koji bi htjeli legalizirati svoje kuće nemaju u ovom trenutku novac kojim bi mogli platiti izradu potrebne dokumentacije, a za komunalije da ne govorimo. Preostaje im jedino da bespomoćno šute

Do tog datuma mogli su urudžbirati barem prijavu i dokumentaciju kakvu već imaju, uz obećanje da će, prema zakonu, naknadno imati još nešto vremena da je kompletiraju. Nigdje se posebno nije navodilo koliko ima onih koji su  bespravno gradili i nakon aviona, a kojima će, prema zakonu, kuće biti bezuvjetno srušene. Odlučnom akcijom prošle jeseni, selektivno i demonstrativno,  srušeno je u svim županijama, kao i u prethodnim sličnim akcijama, tek nekoliko desetina objekata, uglavnom onih koji se nisu nalazili u građevinskim područjima i koji novim zakonom ne mogu biti legalizirani. Rušili su ih uglavnom sami bespravni vlasnici, jer bi ih rušenje državnom mehanizacijom koštalo toliko da bi na brzaka  mogli  sagraditi još jednu kuću. Isto se nastavavilo i ove godine.

Ne može se, dakle, reći da MGPU nije ništa radilo. Uputilo je čak i internetski poziv zainteresiranim institucijama i građanima da u štampanom obrascu ponude svoje ideje o izmjeni postojećeg Zakona o  prostornom uređenju i gradnji. Godinama je jasno da je riječ o nemogućoj kompilaciji - kombinaciji formulacija iz vremena tzv. socijalizma sa standardima ranog kapitalizma - koja gotovo u svakom članku zbunjuje. Da valja napisati novi, mnogo kraći, jasniji, pismeniji i pravedniji zakon koji se provodi u organiziranim demokratskim procedurama, u stručnim i upravnim tijelima na svim razinama, u svakoj četvrti, selu i gradu. Da "pravo na grad" i kultivirani prostor dijele svi građani, da se o tome ne odlučuje samo u kabinetima vlasti ili na koalicijskim koordinacijama.

bespr-2.jpg bespr-2.jpg

Posve je jasno da MGPU nikada nije očekivalo bog zna što od svih svojih aktivnosti. Ono ne žuri, želi biti dobronamjerno čak, očekuje da će njegova taktika mrkve i batine - "pogodne" tarife  bez imenovanja prekršitelja, u kombinaciji sa prijetnjama o rušenju građevina onima koji ih neće legalizirati do određenog datuma - polučiti kakav takav uspjeh i barem donekle zaustaviti problem bespravne gradnje.  Tako do konca lipnja 2013.,  MGPU očekuje barem 100 tisuća legaliziranih kuća. Do sredine studenog 2012. podneseno je 37 tisuća zahtjeva, pa iza Nove godine nešto iznad 50 tisuća...

Valja se, međutim, upitati što će biti s onih preostalih 300 - 400 tisuća nelegaliziranih kuća? Da li će nakon  ulaska RH u EU  biti srušene sredstvima evropskih fondova? Da li će se zaista krenuti u masovno rušenje? Tko će "smoći snage" - nakon što je potrošena ključna godina nade u promjene - krenuti u masovno rušenje? Izgleda da će sve ostati na nekolicini srušenih nadstrešnica i da će to samo i dalje činiti "samorušitelji", u strahu od velikih troškova i ovrha...

Planovi uvećavaju nered u prostoru umjesto da pokušavaju uspostaviti red

Zašto, do daljnjega, ovakvim pristupom Ministarstvo neće zaustaviti bespravno građenje u Hrvatskoj? Najviše ga je ionako zaustavila neimaština. Veliki broj građana koji bi htjeli legalizirati svoje kuće nemaju u ovom trenutku novac kojim bi mogli platiti izradu potrebne dokumentacije, a za komunalije da ne govorimo. Preostaje im jedino da bespomoćno šute i čekaju ili da se upuste u neki "kreditni lanac" u svakom pogledu spremnih banaka.

Prije svega, nigdje i nikada, niti u preambuli zakona ni ikada u javnosti, MGPU nije izreklo vrlo važnu istinu: Divljanju bespravne/divlje gradnje pridonijelo je najviše ono samo, i to u  svim mandatima prethodnih vlada. Niti jedna prethodna vlada nije mijenjala  način ni organizaciju u ovom toliko važnom javnom poslu - urbanističkom planiranju i projektiranju, građenju i zaštiti naselja i krajolika. 

Upravne odjele koji izdaju građevinske dozvole u općinama, gradovima i županijama vode i dalje uglavnom nekvalificirane osobe, pa se njihov  odnos prema  građanima kojima ozakonjuju projekte ili  bespravno grade, najčešće svodi na nekompetentnu gnjavažu ili korumpirano žmirenje. Svaki urbanistički i detaljni plan uređenja prepun je nepravdi i kontradiktornosti koje pojačavaju osjećaj nemoći i kod građana i kod tzv. struke. Zakonitost i stručnost su pojele smisao njihove izrade. Planovi uvećavaju nered u prostoru umjesto da pokušavaju uspostaviti red.

Država se godinama igrala skrivača s vlastitim građanima i prostorom, a kako se približavala zvonjava EU, najlakše joj je bilo pokušati na brzaka dovršiti igru: proglasiti pik i pokušati nagovoriti aktere da do određenih datuma priznaju svoje grijehe, jer je to spas za sve nas i jedinu nam Hrvatsku.  

Država se godinama igrala skrivača s vlastitim građanima i prostorom, a kako se približavala zvonjava EU, najlakše joj je bilo pokušati na brzaka dovršiti igru

Na Badnjak 2012, u panici zbog slabog odaziva onih sa rješenjima za rušenje, MGPU je izdalo zanimljivo priopćenje, u kojem je  podsjetilo "sve vlasnike bespravnih građevina za koje je izdano rješenje o uklanjanju građevinske inspekcije do 4. kolovoza 2012, da je krajnji rok za prijavu 31. 12. 2012.".

Pročitajmo još jednom: Iz traljavo sročenog teksta apela moguće je izvući i zaključak da su izdana rješenja vlasnicima bespravnih građevina o uklanjanju građevinske inspekcije! Istina je da je inspekciju organiziranu na postojeći način trebalo odavno "srušiti" i reformirati. No, kada se stvarni društveni problemi rješavaju na takav način, posve je jasno da na duži rok neće biti riješeni.

Dvadeset i četiri sata prije konačnog roka, dobronamjerna vila bespravnog graditeljstva, ministrica Anka Mrak Taritaš, poručila je bespravnjacima: "Od 31 tisuće rješenja za rušenje bespravnih građevina, samo 10 - 15 posto vlasnika pribavilo je odgovarajuće dozvole. To, nažalost znači, da više od 25 tisuća vlasnika, koji do 31. prosinca ne predaju zahtjev za legalizaciju,  početkom sljedeće godine može očekivati rušenje". Tome valja pridodati i prethodno izrečeni spin nove ministrice, "da će porez na nekretnine potaknuti građane na legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, a ne odbiti". A zašto? " Zato što će legalizirane kuće omogućiti određene porezne olakšice". Oh, kako je to dobronamjerno i velikodušno!

Iz traljavo sročenog teksta apela moguće je izvući i zaključak da su izdana rješenja vlasnicima bespravnih građevina o uklanjanju građevinske inspekcije!

Jednaka igra tako dobrih namjera ili, jasnije rečeno, nerazumijevanja politike kao djelatnosti koja donosi zakone za opće dobro i sve građane, godinama  odlaže stupanje na snagu Zakona o etažiranju višestambenih zgrada. Većina vlasnika stanova ne može ozakoniti svoje vlasništvo, već je naprosto upisana u Registar tzv. položenih kupoprodajnih ugovora. Da li je to zbog poreznih olakšica ili promašene i nekompetentne politike? Ili će i u ovom slučaju biti objavljen registar, da se vidi tko je društveni stan privatizirao prema zakonu, a tko bespravno jamio? Sredstva dobivena otkupom društvenih stanova, početkom devedesetih godina, poslužila su tada za kupnju oružja umjesto za izgradnju socijalnih stanova ili obnovu zapuštenih privatiziranih višestambenih zgrada. U ratnom metežu, mnogi su zauvijek izgnani iz stanova u kojima su godinama živjeli. Ili nisu bili hrvatske narodnosti, ili nisu dovoljno bili «Hrvati», ili su bili penzionirani u pogrešnoj vojsci. O usklađivanju katastra i gruntovnice bolje je i ne govoriti. Država je u taj projekt uložila mnogo novca, ali je obaveza svakog onog tko zatraži izdavanje lokacijske dozvole da to učini o svom trošku.

Postavimo pitanje još jednom: Što će se dogoditi s nelegaliziranim kućama?

Molio bih MGPU da u što nedvosmislenijoj i pismenijoj formi informira građane što će se dalje događati s njihovim nelegaliziranim kućama. Hoće li bez iznimaka naprosto  biti rušene, da li će neke biti konfiscirane ili nekim novim zakonima ili uredbama biti prodane onima koji ih žele kupiti i legalizirati? Kako se rušenje  nakon 31. lipnja 2013. - rušenje 400 tisuća kuća - tehnički može, i o čijem trošku, obaviti?

Molio bih MGPU da u što nedvosmislenijoj i pismenijoj formi informira građane što će se dalje događati s njihovim nelegaliziranim kućama

Molio bih Ministarstvo, također, da se u ime Republike Hrvatske ispriča za višegodišnje žmirenje i poticanje bespravne gradnje, a nakon toga za posve zbunjujuću proceduru legalizacije koja, između ostalog, omogućuje da se legaliziraju kuće na tuđem zemljištu. "Takvi slučajevi nisu predmet Zakona o bespravnoj izgradnji", piše na web stranicama MGPU, koje dobronamjerno odgovara i na sva druga pitanja građana. U odgovorima se može saznati i to, da nije izvjesno da vam kuća - koju ste legalizirali na tuđem zemljištu - nakon sudskog procesa neće biti srušena. Zvuči normalno i dobronamjerno, zar ne?

Problem se ne može ni početi riješavati ovakvim pristupom. Potrebno je posve drugačije informiranje i educiranje građana, ozbiljan socijalno, arhitektonski, urbanistički,  pravno utemeljeni rad javne uprave na novim temeljima. Potrebno je napokon početi graditi institucije koje će i bespravnim i besprijekornim graditeljima omogućiti rješavanje urbanističkih i graditeljskih odnosa u prostoru. To je minimum koji je Vlada RH trebala i treba učiniti. U poslu u kojem se istinski želi ozdraviti društvo i prostor, u društvu koje deklarira pravednost, a neprestano proizvodi nove nepravde, nužno je promijeniti sistem koji je omogućio da se dogodi katastrofa u kojoj živimo već više od dva desetljeća. MGPU se nada da će u idućoj godini legalizacijom uprihoditi između 10 i 15 milijuna kuna i da će taj novac biti dobronamjerno usmjeren na poboljšanje infrastrukture, javnih građevina i prostora!?

anka_mrak_taritas.jpg anka_mrak_taritas.jpg

Potrebno je posve drugačije informiranje i educiranje građana, ozbiljan socijalno, arhitektonski, urbanistički,  pravno utemeljeni rad javne uprave na novim temeljima

Potrebno je, međutim, nešto posve drugo: informiranje i  savjetovanje građana i stvarno dokumentiranje i rješavanje svakog pojedinačnog slučaja u urbanističkim ambulantama, koje bi napokon zamijenile nekompetentne odjele javne uprave i samouprave i jalovu inspekciju, postavile temelj za primarnu zaštitu prostora. Država je propustila važan korak što nije napokon i odmah "profunkcionirala", i osigurala građanima adekvatnu brigu oko pitanja koje im je možda najvažnije u životu - pitanju krova nad glavom odnosno pitanju vlastitog doma. Taj je posao država morala pokrenuti  ne naplaćujući stručnu pomoć ni dokumentiranje svih slučajeva. Time bi se istovremeno ispričala i pokazala da je socijalno osjetljiva, da joj je stalo da građana, da joj je stalo da se dalje bespravno ne gradi.

Rušenje  sigurno neće ozdraviti ovo društvo i njegov sad već duboko osiromašen životni prostor, svjetonazor i mogućnosti. Premda neki stručnjaci predviđaju da bi najavljene akcije rušenja mogle, barem na godinu, dvije, prepoloviti broj nezaposlenih u RH, umjesto novih godina rušenja napokon bi trebalo pokrenuti procese promišljenog liječenja, zaštite i nježnog građenja prostora.

Ključne riječi: bespravna gradnja
< >
Vezane vijesti