Foto: Dario Grizelj, FAHFoto: Dario Grizelj, FAH"Fotografiranjem vlastitog ispunjenog biračkog listića, Predsjednica RH prekršila je izborne propise i ozbiljno ugrozila integritet izbornog procesa. Takvo ponašanje ne bi smjelo biti normalizirano niti postati primjer drugima jer se takvi dokazi mogu koristiti kao podloga za kupoprodaju glasova", upozoravaju iz GONG-a.

Iz GONG-a ističu i kako je jučer zabilježeno nekoliko sličnih slučajeva u kojima su birači Ermine Lekaj Prljaskaj, kandidatkinje za predstavnicu albanske manjine, na njenoj Facebook stranici objavljivali fotografije svojih listića ispunjenih u njenu korist te svojih osobnih iskaznica.Najviše dojava nezadovoljnih građana stiglo je zbog kršenja izborne šutnje u cijeloj Hrvatskoj

GONG posebno zabrinjava nekoliko desetaka slučajeva "izbrisanih" s popisa birača nakon što im je bez ikakve obavijesti odjavljeno prebivalište, a time i posljedično oduzeto ustavno pravo glasa u jedinici u kojoj su imali prebivalište. Ovi slučajevi najbrojniji su bili u Zagrebu i u Kninu, ali i Vodicama, Rijeci, Rovišću, Baškoj Vodi, Sikirevcima i Pločama, a jedan slučaj zabilježen je i u Francuskoj.

Tome pridodaju i činjenicu da građani nisu bili informirani da će im glasanje izvan mjesta prebivališta biti omogućeno samo u određenim većim mjestima. Konkretno, ljudi koji su se bili prijavili za glasanje u Pirovcu ili Lovranu tek su jučer saznali da bi morali otputovati u Šibenik ili Opatiju kako bi ostvarili svoje pravo glasa. 

Najviše dojava nezadovoljnih građana stiglo je zbog kršenja izborne šutnje u cijeloj Hrvatskoj, kako jučer, tako i danas, putem društvenih mreža, plakata, letaka, e-mailova, telefonskih poziva i sms-ova, ali i MaxTV-a (Laudato TV) i uživo na misi u Gornjoj Austriji.

Najviše prijava GONG-u odnosi se na HDZ, uključujući agitiranje ispred biračkog mjesta u Vrsima (9. IJ) i poziv biračima koji do popodneva još nisu bili izišli na glasanje (Zagreb), ali i na ostale kandidate: Milana Bandića, Vilibora Sinčića, Darinka Dumbovića, HSP AS-a, Narodnu koaliciju, koaliciju Pomak, Roberta Jankovicsa i Veljka Kajtazija. Dok je SDP dva puta naveden kao izvor telefonskih poziva za prijevoz do birališta u Zagrebu i Daruvaru, Autohtona stranke prava prijavljena je zbog dijeljenja letaka s neprimjerenim ustaškim pozdravom.

aem_copy95124.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: GONG, izbori, Kolinda Grabar Kitarović
<
Vezane vijesti