Dok naši civilni eksperti i ekspertice tvrde da su suđenja u Zagrebu i Beogradu postala korektnija od onih u Haagu, pravosudna vijest dana ipak je bila ona da je, nakon odslužene kazne od šest godina, iz zatvora izašla Zorana Banić. Ona zacijelo nije prva osoba osuđena za ratni zločin koja je izašla na slobodu. Zašto je to onda vijest, i to ne bilo kakva vijest?

Nakon izlaska iz Požege, Zorana Banić par je dana boravila u zadarskom zatvoru kako bi dočekala hrvatske dokumente, domovnicu i putovnicu. Je li to uobičajena praksa da se nekome, pravomoćno osuđenom za ratni zločin navratnanos dodjeljuje državljanstvo, pa odmah i putovnica? Pogotovo kad znamo da ima onih koji još uvijek čekaju na rješavanje državljanskog statusa, a nisu bili ni tuženi ni suđeni. Iživljavanje medija Zorana Banić svojedobno je u hrvatskim medijima nazivana krvnicom iz Škabrnje, golorukom ubojicom nejačadi, a po forumima ratnom zločinkušom, ili četnikušom. Neki zadarski lokalni listovi objavljivali su tekstove koji su pozivali na linč i Zorane Banić i njenog odvjetnika Luke Šuška. Kad joj je 1995. suđeno u odsutnosti, pred zadarskim županijskim sudom ju je, po službenoj dužnosti, branio odvjetnik Drago Tolić, jer su lokalni odvjetnici odbijali preuzeti slučaj. Nakon presude nije uložio žalbu. Danas su u svim vijestima, i ona i njen odvjetnik, bili relativno visoko informativno pozicionirani, osim u Dnevniku HTV-a, gdje je to bila minorna vijest. Zorana Banić mirno je i sabrano ponavljala kako se ne osjeća krivom, kako je kažnjena na pravdi boga, i kako joj je bilo teško čamiti u zatvoru i osjećati se nevinom. Te njene izjave prenijeli su svi mediji (osim Dnevnika HTV-a). Odlazi u Crnu Goru gdje joj je obitelj, neće se više nikada vratiti u Hrvatsku i ogorčena je što ju sve to vrijeme nije obišao nitko od predstavnika srpske nacionalne manjine. Ovo posljednje je više-manje jedino što je HTV-ov Dnevnik našao za shodno podastrijeti svojim gledateljima. Poruka je glasila: Zorana Banić odlazi iz Hrvatske, jer su ju ogorčili Srbi. Njeno ogorčenje je shvatljivo, ali uređivačka politika Dnevnika HTV-a i dalje je sumnjiva.

banic1.jpg

Odvjetnik Šušak ponavlja ono što je tvrdio sve vrijeme: tokom suđenja nije navedeno da je bilo koga ubila, nisu izvedeni dokazi konkretnih djela, glavni svjedoci su u vrijeme zločina bili djeca, a tokom suđenja su u više su navrata mijenjali iskaze. Banić ne samo da u to vrijeme nije bila u Škabrnji, tvrdi Šušak, već je kao članica saniteta u ratnom sukobu zaštićena međunarodnom konvencijom. Šušak je još 2005., kad je presuda konačno postala pravomoćna, podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Rupe u postupku Iako bi sve činjenice u vezi tog slučaja zainteresiranima trebale biti poznate, podsjetimo se još jednom: Zorana Banić jedna je od onih kojima se sudilo u odsutnosti. Zbog ratnog zločina počinjenih nad civilima u Škabrnji, u studenome 1991., osuđena je 1998. na 20 godina zatvora. Nakon izručenja 2001., na obnovljenom suđenju kazna joj je smanjena na 13, a nakon što je Vrhovni sud tu presudu poništio dobila je 10 godina. Da bi joj, na kraju, 2005. Županijski sud u Zadru odrezao 6 godina. Na svim suđenjima predsjednica sudskog vijeća bila je zadarska sutkinja Enka Moković. Kad je 2002. osuđena na 13, a potom 2005. na 10 godina, sutkinja je samo u nijansama mijenjala obrazloženja. Po njoj, Banić je, naoružana automatskom puškom, kao pripadnica vojske SAO Krajine, ušla u Škabrnju, u kojoj je živjelo isključivo hrvatsko stanovništvo, te zajedno s ostalima, uglavnom pripadnicima formacija SAO Krajine, sudjelovala u nasilnom izvlačenju civila iz podruma, pretežito žena, staraca i djece. Osim u onoj prvoj presudi, donesenoj u odsutnosti, na obnovljenim suđenjima nije se niti pokušavalo dokazivati da je Banić bilo koga ubila, ili osobno maltretirala. Prema obrazloženjima sutkinje Moković, Zorana Banić je zločinu doprinijela svojim ponašanjem. Prema iskazu Nade Pupovac, koja je također za isti zločin, u odsutnosti, osuđena na 20 godina i koja je diplomatskim posredovanjem svjedočila na beogradskom sudu 2005. godine, Zorana Banić tog 18. studenog 1991. uopće nije bila u Škabrnji. Njen odvjetnik i ona sama tvrde da se tog dana skrivala negdje u podrumu i da ju je tek nakon toga u sanitet regrutirala JNA. Svojedobno, 2005., na jednoj raspravi o ratnim zločinima, Luka Šušak ukazivao je da su upravo u Zadru podignute mnoge optužnice u odsutnosti i mnogi ljudi osuđeni na temelju nezakonitih dokaza Na osnovu slučajeva Banić i Koranski most ukazivao je na problematičnu kadrovsku politiku u hrvatskom pravosuđu i potrebu da se mijenja sudska praksa. Gorak okus nepravde U međuvremenu, Škabrnjani, koji su svojedobno bili spremni linčovati Zoranu Banić, uvidjeli su da tu nešto ne štima, pa se i ove godine, uoči godišnjice masakra, pitaju: Tko je uopće odgovarao za počinjene zločine? Nije valjda Zorana Banić zapovijedala Kninskim korpusom JNA, 62. motoriziranom brigadom iz Benkovca, brigadom mornaričkog pješaštva iz Šibenika i srpskom paravojskom …?

banic2.jpg

Danas se stvari čine bitno drugačijima. Mediji Zoranu Banić tretiraju kao da je još nevina dok se ne dokaže suprotno i ima pravo na svoju obranu. Prvaci civilne scene, komentirajući haašku presudu Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću ponosno izjavljuju da nam je nacionalno pravosuđe nadraslo Haag. Doduše, na Županijskom sudu u Zadru i dalje za ratne zločine sudi sutkinja čija je presuda rušena tri puta, a neki političari i dio javnosti ponovo zazivaju suđenja u odsutnosti. I slučaj Zorane Banić ostavlja gorak okus nepravde i prepušteno je Sudu u Strasbourgu. Nakon što je vijest o njenom izlasku na slobodu stigla na internetska izdanja dnevnih listova ponovo su podivljali i forumi. Ne znam u kakvom će stanju biti kad ovaj članak dođe do čitatelja, ali u srijedu 31. 10. do 17 h izgledalo je ovako kako slijedi u nastavku. Možda ipak još i nije vrijeme za preveliki osjećaj zadovoljstva?


U Večernjem listu: POLGAR 31.10.2007 14:03 Odgovor Smrdljiva cetnikusa ODVRATNO! Cetnikusa koja nije zasluzila dozivotan zatvor, jer i on mora biti finanziran od nas poreznika, vec malj u glavu… Pugelnik 31.10.2007 13:18 Odgovor daj samo pogledajte tu spodobu! Šteta metak za takvu nakaradnu individuvu...... ili npr, s početka debate, rano ujutro: zemunikgornji 31.10.2007 06:09 Odgovor LAZI Ova zena je iz mog sela i ja licno znam da nije nikoga povredila a kamol i ubila. Stvarno ste prasad, zenu ste poslali na robiju bez ikakvih dokaza. Stvarno je ovo zalosno, kako koga god se docepate proglasavate ratnim zlocincem a sad kao vi ste spremni da preuzmete Haske predmete. Stvarno ste jadni i zalosni. suri galeb 31.10.2007 07:05 Odgovor zeminih gornji u hrvatskoj se veli osobno a ne licno,pa se sad odmah zna ciju stangu drzis,a i mozda se bojis da ces i ti uskoro doci na red! U Jutarnjem listu: spectator_zg bez toga smeća Odgovori Citiraj zrak će nam biti čišći. idi bre, idi što pre sramota?! Odgovori Citiraj samo 6 godina odslužija je ovaj ženski monstrum i još se ne osjeća krivom... ipak zaslužuje doživotnu kaznu zatvora, a mi smo stvarno "jaka" država, našim generalima dolaze na sudjenje kao svjednoci pripadnici srpskih paravojnih snaga?!?!?!?! (oni šta su klali, palili, rušili, silovali)PA DI TO IMA, MOLIN LIPO???

Ključne riječi: ratni zločin, Škabrnja, zorana banić
<
Vezane vijesti