Globusov investigativni novinar razgovarao je prošli petak sa Eugenom Jakovčićem o novinarskim slobodama u Hrvatskoj, o sprezi Nacionala i obavještajnih službi, o povezanosti politike i kriminalnog miljea, o totalitarnim sklonostima aktualnog premijera Ive Sanadera, o Hrvoju Petraču i Vladimiru Zagorcu…. H-alter objavljuje dva video priloga iz posljednje Cenzure, i na taj način kreće u intenzivnu suradnju s intrigantnim medijskim projektom istoimene splitske Udruge za promicanje medijskih sloboda.

Nitko nije nevin

Gordan Malić: Tuđman je bio autokrat, ksenofob, državni aparatčik onoga sustava, i kao takav, bio je zagriženi ideolog, nacionalist i euroskeptik, ali nije bio totalitarist. On nije pokrivao javnu scenu na način na koji ju pokriva sadašnji premijer. U vrijeme Tuđmana objavili smo sve o njemu, a on to nije zabranio… S druge strane, Sanader je liberal, demokrat, eurofil koji govori četiri-pet jezika , simpatičan i ugodan karakter, ali njegove su ambicije – koliko se vidi iz posljednjih nekoliko tjedana – zapravo totalitarne, da ovlada javnom scenom. Tu se radi samo o tome da netko nekoga izvuče iz zatvora ucjenom državnog vrha. I vidite što se događa – državni vrh započinje pregovore i pregovara. Zašto Hrvoje Petrač smatra da je potrebno prekomjerno granatiranje kako bi on izašao iz zatvora, ako je nevin? A zašto premijer pregovara sa cijelom tom skupinom ako je nevin u aferi Brodosplit? Cijela ta priča nas vodi prema onom što je jedino zanimljivo, naime da u njoj nitko nije nevin… Državne institucije na strani kriminala

Gordan Malić: O kriminalu i ratnim zločinima pišem više od deset godina. Volio bih doista da su kroz cijelo to vrijeme državne institucije bile neutralne u mojem poslu, da ih nije pretjerano zanimao kriminal, i da su me pustili da istražujem. Međutim, one su uglavnom bile zainteresirana strana, i to na strani kriminala. Nadam se da više nije tako. Pokrenute su neke akcije, ponajviše zahvaljujući pritiscma međunarodne zajednice. U svim tim aferama u kojima su korištene tajne službe za privatne potrebe Nacionalova miljea, protagonisti su osobe koje su se bavile istragama o kriminalu.


Cenzura se emitira svaki petak u 21 sat na splitskom TV Jadran, a repriza se može pogledati na zagrebačkom OTV-u u nedjelju u 12 sati.

<
Vezane vijesti