Foto: D.M.Foto: D.M.Prosvjednici iz Savske danas su ispred Agencije za elektroničke medije dali podršku uredniku emisije Markov trg Mariju Juriču u bizarnoj i zastrašujućoj koreografiji koja je uključivala i kartonsku lutku Mirjane Rakić u partizanskoj uniformi s puškom.

"Poruka Zagrepčanima, svima koji se šeću Cvjetnim trgom. Budite oprezni budući je u blizini crkva u kojoj stoluju, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikari. Pripazite, kada se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, da ne bi koji od tih četničkih vikara istrčao iz crkve i u svojoj maniri klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu koji bi možda trebalo obilježiti tablama pazi oštar četnik u blizini" nije govor mržnje, već sloboda govora.

Mišljenje je to branitelja iz Savske koji su današnjim prosvjedom ispred Agencije za elektroničke medije dali podršku uredniku emisije Markov trg Mariju Juriču, koji je gore spomenutim "upozorenjem" Z1 televiziji zaradio trodnevno oduzimanje koncesije, te zatražili ostavke svih članova Vijeća za elektroničke medije.

Iako Jurič tvrdi da se radi o satiričnom komentaru kojime je želio ukazati na veličanje četništva u Srpskoj pravoslavnoj crkvi te upozoriti građane na moguću ugrozu njihove sigurnosti, Vijeće je odlučilo da je ovime prekršio Zakon o elektroničkim medijima u kojemu stoji da u medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla.

Inače, kolona od oko pet tisuća prosvjednika krenula je iz Savske 66 prema spomenutoj Agenciji na čelu koje su držali papirnatu maketu predsjednice Vijeća Mirjane Rakić u partizanskoj uniformi s puškom te transparent "1991. borba za slobodnu Hrvatsku, 2016. borba za slobodu govora". Predvodili su je Đuro Glogoški i Velimir Bujanec, a osim uvreda na račun Mirjane Rakić, koje su prevladavale skupom, bilo je to i povika "Za dom spremni", "Za Z1 spremni", "Radmane u Srbiju", "Bujica" i slično. Prosvjednicima su se, između ostalih, pridružili i Josip Klemm, Zdravko Tomac, Božidar Alić te novi potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš (HSP-Ante Starčević).

Prosvjed je završio kada je delegacija na čelu s Juričem i Bujancem Mirjani Rakić predala dvije "titovke" te dvije četničke šubare, za koje tvrde da su im ih poslale "silovane žene Vukovara" te da su iste "pale s glava silovatelja". Rakić je tom prilikom napomenula je svjesna kako se radi o oštroj mjeri, ali i pojasnila da je odluka utemeljena na Zakonu koji za takav prekršaj predviđa trajno ili privremeno oduzimanje koncesije (do godinu dana, op.a.), te da je slučaj proslijeđen DORH-u.

Spomenimo na kraju da je Velimir Bujanec, u maniri "borca za slobodu govora", na samom ulazu u Agenciju pokušao zabraniti određenim medijima, među kojima i H-Alteru, ulaz i izvještavanje s "primopredaje poklona", ali se nakon našeg upita "Kakva je to sloboda medija?" ipak predomislio. Također, iako je prisutnih bilo više tisuća, policija nije osigurala pristup ulazu u zgradu Agencije. Srećom, osim verbalnih, fizičkih incidenata nije bilo.

Trodnevna zabrana emitiranja Z1 televiziji počela je 26. siječnja u ponoć.

Kuća ljudskih prava Zagreb i GONG: Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora

"Govor mržnje nema nikakve veze sa slobodom govora već je upravo njegova suprotnost. To je čin etiketiranja, isključivanja, ponižavanja i linča kojem su pribjegli današnji prosvjednici ispred Vijeća za elektroničke medije, a koji onemogućuje bilo kakav dijalog", priopćeno je iz Kuće ljudskih prava i GONG-a. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Posebno nas zabrinjava prisutnost više zastupnika Hrvatskog sabora, pa i njegova potpredsjednika Ivana Tepeša. On se svojom podrškom ovom skupu izravno založio za urušavanje demokratskog medijskog prostora i vladavine prava u RH.

Pozivamo Vladu Republike Hrvatske, posebice predsjednika Vlade, te Predsjednicu RH kao i ostale institucije da bez oklijevanja jasno osude ovakve pojave.

Kuća ljudskih prava Zagreb i GONG: Podržavamo odluku Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1 zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča.Podržavamo odluku Vijeća za elektroničke medije o privremenom oduzimanju koncesije televizijskoj postaji Z1 zbog govora mržnje voditelja Marka Juriča. Vijeće je radeći svoj posao, sankcioniralo govor mržnje na Z1 te poslalo jasnu poruku svim ostalim širiteljima mržnje. Upravo su takve odluke neophodne za obranu ljudskih prava i ljudskog dostojanstva svih građana i građanki od pozivanja na mržnju i netrpeljivost izrečenih u odjavi emisije “Markov trg”.

Prosvjednici su danas svojim izjavama zorno dokazali da je njima govor mržnje blizak i drag, kao i to da je stvarna nakana ove opsade destabilizacija ključne institucije za regulaciju demokratskog medijskog prostora, forsiranjem smjene članova i članica Vijeća za elektroničke medije.

Pozivamo nadležne institucije da podnesu kaznene prijave u vezi današnjih povika na prosvjedu održanom pred zgradom Vijeća za elektroničke medije gdje se moglo čuti i: "Za dom spremni", "Rakićka u Srbiju", "Radmane u Srbiju", "Kosanoviću u Srbiju".

<
Vezane vijesti