Oko 3000 ljudi okupilo se u zagrebačkoj Varšavskoj ulici, na prosvjedu Prava na grad i Zelene akcije protiv gradnje HOTO-centra. Prosvjed upozorenja prošao je uspješno. Ukoliko Gradska uprava 31. siječnja prihvati detaljni plan uređenja bloka Cvjetni trg, već se najavljuje veliki prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića.

Prosvjed protiv gradnje komercijalnog centra i podzemnih garaža na zagrebačkom Cvjetnom trgu kojeg su danas u Varšavskoj ulici organizirali inicijativa Pravo na grad i Zelena akcija, najavivši ga kao miran ali bučan, u svakom sluičaju ispunio je svoju svrhu. Bilo je čak dirljivo u hladno siječanjsko jutro na okupu vidjeti građane svih generacija kako šalju poruku vlasti koja sustavno zanemaruje njihovo mišljenje. Uz pomoć Zlih bubnjara građani Zagreba su u zajedničkom ritmu poručili da ih se mora poslušati. Podsjetili su vladajuće da su zbog njih na pozicijama na kojima mogu donositi odluke. Odluke koje moraju biti u interesu svih, a ne u interesu kapitala u vlasništvu malobrojnih.
Došla sam kao građanka ovog grada pokazati da ne odlučujemo samo kada svake četiri godine ubacujemo listić. I na ovaj način možemo vladajućima koje smo izabrali reći da ne mogu raditi što ih je volja. Zbog nas su tamo, i zato nas moraju slušati, rekla nam je sudionica prosvjeda Vedrana Krmpotić.

cvjetni_20008.jpg


Pridružila sam se ovoj akciji jer sam emocionalno vezana na Cvjetni trg. Jednostavno ne mogu vjerovati u to da onaj koji ima dovoljno novca može rušiti i graditi po svom. Apsolutno sam za popravke i renoviranja, ali ovdje je na djelu devastacija, kazala je Munira Serdarević, slobodna umjetnica, te dodala kako je provo okljevala doći na prosvjed, no kade je odlučila, kupila je dva poklopca za lonce kako bi pridonjela svojom bukom, kada se već drugačije glas građana ne čuje.
Prosvjed je započeo okupljanjem u Varšavskoj ulici, kad su aktivisti uz pomoć građana širom ulice podigli natpis ODUSTANITE!. Zatim se povorka pokrenula preko Cvjetnog trga gdje se paralelno održavao program o lipicancima uz tamburaški koncert u organizaciji Grada.

Za paralelni program smo saznali tek u četvrtak, i ne bih komentirao tu činjenicu, osim da je koincidencija zamljiva, rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Svoj put prosvjedna povorka nastavila je Ilicom i Gundulićevom i završila ga ponovo u Varšavskoj.

Ovih sat i pol pozitivne atmosfere i kohezije između građana smisao je neposredne demokracije. Vjerujte mi, u gradu će se i ubuduće dešavati slične akcije ako se ovakvo nasilje nastavi, izjavio je novinarima glumac Vili Matula.

cvjetni_20117.jpg

Za H-alter su izjavili:

Vera Petrinjak Šimek, aktivistica Zelene akcije: Horvatinčić uopće ne razumije pojam javnog interesa
Horvatinčićev pasage nije nikakav javni prostor. To će biti hodnik iz kojeg će se ići u dućane i podzemnu garažu na šest nivoa pod zemljom. Uostalom, takav prostor nije prirodan niti ekološki, jer će biti klimatiziran i umjetno osvjetljen, a da ne govorim koliko je daleko od toga da je socijalno javan. Vrlo je ograničan jer se noću zaključava, u njemu ne možete pjevati niti, na primjer, organizirati skup kakav smo mi danas organizirali na ulici - zajedničkoj javnoj gradskoj površini.

Horvatinčić u svom projektu spominje javne dvorane, ali to bi ustvari bile dvorane za elitu koja bi tu stanovala i kupovala. To nije demokratski pristupačan prostor. Javni prostor je onaj u kojem svaki građanin može pristupiti u svako doba dana i javno se izražavati. Zatvorena Horvatinčićeva ulica, kojom se ulazi u elitne dućane, to je za mene ulica za idiotizaciju građana, za kupovanja, a toga ionako imamo previše.

Posebno su smiješne Horvatinčićeve izjave o regulaciji prometa. On govori o 300 do 500 automobila koji se mogu parkirati u podzemnoj garaži. Svi znamo da će takav broj automobila izazvati prometni kaos u uličnoj mreži oko Gundulićeve. Postoji samo jedno rješenje koje su svi europski gradovi proveli, uključujući Beč na kojeg se naš gradonačelnik stalno poziva. To je komforni, brz i točan javni promet. Jedino tako se može smanjiti broj automobila i povećati pješačka zona.


cvjetni_20107.jpg

Urša Raukar, glumica: Zar je ovo socijaldemokracija?
Nadam se da će gradski skupštinari nakon današnjeg događaja ipak malo promisliti i sjetiti se da su ih izabrali upravo ovi građani koji su danas izrazili svoje nezadovoljsto. Ja još uvijek u svom optimizmu i naivnosti računam na moral, etičnost i poštenje skupštinara, te ih pozivam da u tom smislu i s takvim kategorijama donesu odluku 31. siječnja. Ako odluka bude donešena mimo volje građana i mimo ovih kategorija koje sam nabrojala, mislim da će prosvjed na Trgu bana Jelačića biti vrlo ozbiljan.

Vlast koju trenutačno imamo u gradu Zagrebu samu sebe naziva socijaldemokratskom. Ona to apsolutno nije jer nema nikakve veze s građanima. To je vlast koja poručuje da ako nemaš novaca moraš odseliti iz centra grada. Za godinu dana će govoriti da se moraš iseliti iz Zagreba ako nemaš novaca za visoke poreze.

Ovo što se trenutačno dešava u Zagrebu odsustvo je bilo kakve demokracije i to pod paskom socijaldemokracije! Moram prozvati Zorana Milanovića i pitati ga je li to socijaldemokracija o kojoj on govori. I Ivu Josipovića. Jel' to borba protiv korupcije?


Zvonko Maković, povijesničar umjetnosti: Pomno ćemo pratiti sve odluke Gradske uprave
Prosvjedni skup prošao je idealno. Jako smo zahvalni građanima što su se odazvali u tako velikom broju. Međutim današnji skup samo je znak upozorenja za ono što slijedi. Mi se nećemo zadovoljiti obećanjima i neistinama koje Gradska uprava, od gradonačelnika do skupštine, daje. U procesu smo osnivanja odbora sasatavljenog od istaknutih intelektualaca koji će pratiti sve njihove korake od 31. siječnja. Slučaj Cvjetni trg nije samo pitanje urbanizma, već zahvaća šira civilizacijska pitanja kulture i politike. Nećemo šutjeti dok gradonačelnik pretvara naš grad u amorfnu masu uz pomoć privatnog kapitala.

<
Vezane vijesti