Foto: I.P.Foto: I.P.Obrazovanje je ključna javna politika za razvoj društva, iako u našem društvu nažalost nije prepoznat njegov značaj. "Pitajte one koji dolaze na vlast što planiraju učiniti po pitanju građanskog odgoja", poručili su danas iz GOOD inicijative ususret izborima.

Uoči parlamentarnih izbora, GOOD inicijativa za kvalitetno i sustavno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja želi potaknuti fokusiranje interesa javnosti na obrazovanje te su danas predstavili svoja očekivanja od buduće vlasti.Bilo bi potrebno na prvim i drugim godinama diplomskih nastavničkih studija uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni kolegij

Na konferenciji za novinare govoili su Emina Bužinkić iz Centra za mirovne studije i Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja, a svoja razmišljanja o građanskom odgoju i obrazovanju podijelili su i učenici Gimnazije Karlovac.

Bajkuša je istaknuo kako je veliki problem to što ne postoji adekvatna evaluacija dosađašnje provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školama u međupredmetnom statusu, a nije jasno ni na koji su način donešene aktualne preporuke nadlženih tijela o provođenju Građanskog odgoja i obrazovanja.

Iz GOOD inicijative smatraju kako bi fokus predizbornih rasprava trebalo biti obrazovanje i ono što se treba mijenjati u našem obrazovnom sustavu. Pitaju se kada će se uspostaviti zakonski okvir da se Građanski odgoj i obrazovanje uvede kao poseban i obvezan predmet u sve škole u Hrvatskoj.

Građanski odgoj i obrazovanje i učenici iz Gimanzije Karlovac smatraju izuzetno važnim pa je tako učenica Lucija ukazala na više dimenzija zbog kojih je on važan - ljudskopravnu, političku, društvenu, gospodarsku, kulturološku.

"Demokratska pismenost izuzetno je bitna za mlade ljude, kako bi bili spremni za život u suvremenom svijetu koji se neprestano mijenja", dodao je Bajkuša.Nije jasno na koji su način donešene aktualne preporuke nadlženih tijela o provođenju Građanskog odgoja i obrazovanja

Emina Bužinkić istaknula je kako je važno dati podršku školama i nastavnicima koji poučavaju Građanski odgoj i obrazovanje, jer ja ta dimenzija dosad bila zanemarena. "Nastavnici koji pučavaju taj predmet moraju sami znati što on znači i vjerovati u njegov značaj", govori Bužinkić.

Napominje i kako bi bilo potrebno na prvim i drugim godinama diplomskih nastavničkih studija uvesti Građanski odgoj i obrazovanje kao obvezni kolegij, upravo kako bi se omogućilo odgovarajuće usavršavanje nastavnika.

Sve preporuke stručnjaka ne znače mnogo ukoliko ne postoji politička volja za njihovu provedbu, a iz GOOD Inicijative nadaju se kako bi vodeće stranke napokon mogle prepoznati važnost obrazovanja - krajnje je vrijeme.

<
Vezane vijesti