Ilustracija: Goran Zubak<br>Ilustracija: Goran Zubak
Još jedna od H-Alterovih priča dobiva svoj sudski epilog.

Još jedna od H-Alterovih priča dobiva svoj sudski epilog. Sektor za nadzor Uprave za sustav javne nabave pri Ministarstvu gospodarstva RH ovih nas je dana obavijestio da je, tragom našega članka o malverzacijama u riječkoj komunalnoj tvrtci Vodovod i kanalizacije i upita koji je H-Alterov novinar Hrvoje Šimičević uputio Ministarstvu, proveo nadzor i ustanovio "određene nepravilnosti koje imaju obilježja prekršaja Zakona o javnoj nabavi". U dopisu koji smo zaprimili spominje se prekršaj iz članka 182. toga zakona, koji članak međutim navodi podulji popis različitih prekršaja za koje predviđa novčanu kaznu u rasponu od 50 000 do 100 000 kuna za pravnu osobu, odnosno od 10 000 do 100 000 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

"Tijekom nadzora je utvrđeno da u konkretnom slučaju nabave 'usluga redovnog održavanja programske opreme i ostalih usluga na programskoj opremi' naručitelja Vodovod i kanalizacija d.o.o. Rijeka, prema mišljenju ovog tijela nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka Predsjednik skupštine Vodovoda i kanalizacije i potpisnik većeg broja ugovora sa tvrtkama u vlasništvu klana Ćiković, riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel. Čekamo službeni odgovor na pitanje je li prijava podignuta upravo protiv njega kao odgovorne osobejavne nabave bez prethodne objave", stoji u dopisu koji smo primili od MINGO-ova Sektora za nadzor. "Zbog toga je protiv naručitelja i odgovorne osobe naručitelja Prekršajnom sudu u Rijeci podnesen optužni prijedlog."

Da podsjetimo, H-Alter je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama dobio gotovo 30 ugovora, potpisanih tijekom petnaestak godina, čija je supotpisnica bila tvrtka Vodovod i kanalizacija. Iz tih se ugovora mogla izvesti osnovana pretpostavka da Vodovod i kanalizacija pogoduje tvrtkama Ri-Ing i RI-Računarski inženjering, čiji su vlasnici SDP-ov načelnik Matulja Marijo Ćiković odnosno njegova supruga Dinka Ćiković.

Radilo se o ugovorima sklapanim na godišnjoj osnovi, za "pružanje usluga redovnog održavanja programske opreme i ostalih usluga na programskoj opremi", čiji je ukupna "težina" iznosila preko 6 milijuna kuna, ne računajući dodatne poslove održavanja hardversko-softverske opreme. Tvrtkama Marija odnosno Dinke Ćiković ugovori su bili iz godine u godinu produljivani bez provođenja redovitog postupka javne nabave, uz obrazloženje kako se radi o tvrtkama koje su "izradile specifični integralni informacijski sustav Viking", koji se održava na specifičan način, "što tehnički može izvesti samo tvrtka, točnije djelatnici tvrtke koji su sudjelovali u procesu izrade programskih paketa".

mingo_dopis.jpg

H-Alterov novinar ustanovio je i podatak da je Dinka Ćiković, vlasnica RI-Računarskog inženjeringa i supruga načelnika Matulja, ranije bila kontakt osoba suprugove tvrtke RI-Ing prilikom slanja ponuda Vodovodu i kanalizaciji, da bi tek potom postala suvlasnica i prokuristica druge tvrtke, koja je od gradskog poduzeća dobila te iste poslove. Među zabavnim detaljima istaknimo i taj da je tvrtka RI-Računarski inženjering do 2012. godine bila u stanju mirovanja, što znači da se do tada dulje vrijeme nije bavila ničim, a kamoli održavanjem "sofisticiranog sustava Viking". No ipak, baš ona je pregovaračkim postupkom javne nabave bez prethodne objave odabrana za taj prezahtjevni posao.

Predsjednik skupštine Vodovoda i kanalizacije i potpisnik većeg broja ugovora sa tvrtkama u vlasništvu klana Ćiković, riječki je gradonačelnik Vojko Obersnel. Čekamo službeni odgovor na pitanje je li prijava prekršajnom sudu podignuta upravo protiv njega kao odgovorne osobe.

<
Vezane vijesti