Nakon današnjeg prosvjeda povodom otvorenja kompleksa "Cvjetni", nezadovoljni građani odlučili su posjetiti ovaj prvorazedni javni interes. Tom prilikom su nervozni zaštitari uz blagoslov policije gurali i gušili neželjene goste, a nekolicina ih je čak i privedena. Policija je honorirala zaštitarsku brutalnost prešutnim odobravanjem.

"U svoj toj gužvi odjednom su mi se pred očima pojavila dva zaštitara koja su rukama držali prosvjednika oko vrata i vukli ga. Vidjevši to, upitala sam brojne policajce, koji su stajali poredani pored nemilog prizora, zašto nešto ne učine. Na to mi je jedan od njih odgovorio kako zaštitari samo rade svoj posao. A kad sam ga upitala zašto on ne radi svoj, okrenuo je glavu, a zaštitari su nastavili što su započeli", uzrujano je ispričala naša fotoreporterka čije su fotografije ovjekovječile pristranost policije.

Jedna je to od scena koja se odvijala nakon današnjeg prosvjeda protiv novootvorenog centra na Cvjetnom trgu u trenutku kada je dio prosvjednika odlučio reći što misli unutar Horvatinčićevih zidina. Nakon što su preko čitave zgrade naslonjene na kompleks Cvjetni razvili ogroman transparent s natpisom "Totalna prevara" i prošetali do ulaza u garažu, gdje ih je dočekalo šezdesetak pripadnika interventne jedinice, prosvjednici su pred ulazom u centar posvjedočili kako je policija odlučila stati u zaštitu vjernih potrošača. Zapriječili su ulaz, a kupce oštro odvojili od mirnih prosvjednika. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević potom je okupljene pozvao u razgledavanje "javnog" prostora i u potragu za nikad izgrađenim prolazom od Cvjetnog do Gundulićeve.

Prosvjednike je i unutar šopingholičarskog "raja" dočekao veći broj policajca i Horvatinčićeve garde. Nakon uvodnog zviždukanja, zaštitari su jednoj aktivistkinji pokušali oduzeti transparent. Kad im ga nije željela predati, okružili su je. Njeni kolege i novinari su joj se pokušali približiti, ali ih je garda nemilosrdno gurala. Tada je neki prosvjednik, koji je dovikivao zaštitarima da oni to ne smiju raditi, kod jednog od zaštitara tanjih živaca izazvao provalu gnjeva i ovaj je krenuo na njega. Kolege su ga pokušale smiriti, ali im nije pošlo za rukom pa je došlo do velikog naguravanja u kojem je sudjelovala i policija. U isto vrijeme nekoliko metara dalje na pod se bacio i Ivan Pernar, koji se sa nekoliko drugara priključio prosvjedu, no zahvaljujući ornim policajcima tamo se nije dugo zadržao. U općem kaosu policija nije birala sredstva da se "obrani" od prosvjednika - odguravanje štitovima, vrijeđanje i hapšanje. Horvatinčićevu gardu nisu dirali, prije će biti da su zajednički djelovali.

Umjesto desetke tisuća ispeglanih kartica, bilanca shopping centra Cvjetni mogla bi se na kraju dana izmjeriti u srozavanju hrvatske policije i samovolji svemoćnih Horvatinčićevih gospodara tzv. javnog prostora. Jer oni imaju vlast u velebnom raju budućih konzumenata, i to vlast, kojoj se izgleda pokorava i hrvatska policija dokazavši to uhićenjem nekoliko građana.

<
Vezane vijesti