Foto: t.g.<br>Foto: t.g.
Hrvatska radiotelevizija otkazala je za petak najavljeno predizborno sučeljavanje predstavnika i predstavnica pojedinih političkih stranaka, a razlog je očitovanje Državnog izbornog povjerenstva za koje na HRT-u smatraju da dovodi u pitanje samostalnost uredničkih odluka i neovisnost javnog servisa.
"Hrvatska radiotelevizija odlučila je otkazati sutrašnje televizijsko izborno sučeljavanje. Razlog tomu je očitovanje Državnoga izbornog povjerenHRT na sučeljavanje je pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon izbora mogle biti važne u oblikovanju Vlade stva u kojemu stoji da je HRT-ovo 'tumačenje kriterija odabira sudionika suviše arbitrarno'  te da bi se time 'utjecalo na stvaranje javnoga mnijenja u korist nekih sudionika izbora'. Hrvatska radiotelevizija poštuje tu odluku Državnoga izbornog povjerenstva, ali smatra da se njome dovela u pitanje samostalnost uredničkih odluka te zakonom i pravilima zajamčena neovisnost javnoga servisa", navodi se u priopćenju.
 
Hrvatska radiotelevizija na sučeljavanje je, na temelju istraživanja javnoga mnijenja i uredničke procjene, bila pozvala predstavnike pet stranaka, koalicija i neovisnih lista za koje je procijenila da bi nakon provedenih izbora 2015. mogle biti važne u oblikovanju i izboru Vlade Republike Hrvatske, što je, kako se navodi, posve u skladu s pravilima koja je odredio Hrvatski sabor te s HRT-ovim izbornim pravilima.
 
"Ovom odlukom Hrvatska radiotelevizija nedvosmisleno poručuje javnosti i svim sudionicima izbornoga postupka da ne pristaje biti iskorištena u izbornoj kampanji.   Hrvatska radiotelevizija dosadašnji je tijek kampanje pratila u skladu s najvišim profesionalnim standardima i obvezama javnoga medija, a na jednak će način nastaviti pratiti i ostatak izborne kampanje", zaključuje se u priopćenju.
 
Danas će najvjerojatnije uslijediti reakcije stranaka, a još sinoć se oglasio Orah: "Nakon što je DIP pozvao HRT na održavanje demokratskog i pluralnog sučeljavanja, HRT, pod direktivom Zorana Milanovića, skandalozno otkazuje sučeljavanje u potpunosti te tim potezom stavlja finalni flaster na usta Orahu, ali i ostalim političkim akterima."
 
Način dosadašnjeg mediskog praćenja kampanje, pri čemu je na  "nacionalnim" televizijama izborni program bio posve marginaliziran, što je kulminiralo otkazivanjem sučeljavanja na HTV-u, zbog nemogućnosti istinskog javnog informiranja o programima stranaka u najgledanijim medijima učinio je regularnost parlamentarnih izbora vrlo upitnom.
Ključne riječi: izbori
<
Vezane vijesti