<p>Edukativni kutak u školama Gorskog Kotara, Foto: Carnivora Dinarica</p>

Edukativni kutak u školama Gorskog Kotara, Foto: Carnivora Dinarica

U Nacionalnom parku Risnjak predstavljeni su rezultati prve godine provedbe Interreg projekta Canivora Dinarica.

Edukativni kutci kroz koje će djeca u četiri škole u Gorskom kotaru naučiti važnost naših velikih zvijeri, ali i prirodnih vrijednosti općenito, danas su predstavljeni u Nacionalnom parku Risnjak gdje su se okupili partneri hrvatsko-slovenskog Interreg projekta Carnivora Dinarica. Kako je taj projekt upravo ušao u drugu godinu provedbe, partneri na projektu podijelili su najvažnija dostignuća u svome radu koji je najviše usmjeren na unaprjeđenje koordinacije između dviju država kako bi se bolje i učinkovitije upravljalo populacijama velikih zvijeri, ali i na suživot čovjeka s risom, vukom i medvjedom.

Miljenko Gašparac, ravnatelj NP Risnjak, predstavio je realizaciju didaktičkih ili edukativnih kutaka koji su postavljeni u goranskim osnovnim školama u Gerovu, Delnicama, Mrkoplju i Vrbovskom. "Cilj nam je da djeca od najmanjih nogu uče o velikim zvijerima i prirodnim vrijednostima općenito, da razumiju ulogu naše populacije velikih zvijeri u Gorskom kotaru i Sloveniji, te da znaju da ovakvih područja u kojima ljudi i velike zvijeri žive zajedno nema puno i da smo zbog toga jedinstveni. Nadamo se da će naši kutci u školama donijeti djeci veselje, nove spoznaje, a možda i inspirirati nekog budućeg istraživača. Također smo realizirali i nastambu za risju siročad što je direktni nastavak uspješne priče o risu Martinu", izjavio je ravnatelj NP Risnjak.

Aleksandra Majić-Skrbinšek, koja se bavi velikim zvijerima u Sloveniji i skoro 20 godina u Hrvatskoj, naglasila je najvažnije ciljeve projekta.

"Važan cilj projekta je unaprjeđenje koordinacije između država kako bi se što bolje i učinkovitije upravljalo i gospodarilo populacijama velikih zvijeri koje koriste zajednička staništa u Hrvatskoj i u Sloveniji. Tu je jako važno uzeti u obzir potrebe i očekivanja lokalnog stanovništva, ali i opće javnosti. Bitno je u sve procese uključiti čovjeka koji živi s njima i dobro razumije učinke suživota s velikim zvijerima – one koje mu uzrokuju poteškoće, ali i one zbog kojih smo ponosni da smo velike zvijeri očuvali. Zato smo u projektu predvidjeli cijeli niz aktivnosti kojima je svrha lakši suživot s velikim zvijerima, a uključuju i konkretne aktivnosti na terenu kao što je materijalna pomoć zainteresiranim poljoprivrednicima i drugim korisnicima prostora ili danas predstavljeno oporavilište za risju siročad, ali  i jasno oblikovane komunikacijske aktivnosti", izjavila je ovom prilikom Aleksandra Majić-Skrbinšek.

"Velike zvijeri su vrste koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa se u javnoj raspravi često prepliću činjenice i vjerovanja. O njima želimo komunicirati što objektivnije. Te smo životinje dužni očuvati za buduće generacije, što u isto vrijeme podrazumijeva suočavanje s cijelim nizom izazova i poteškoća. Zato nastojimo oblikovati poruke i aktivnosti koje će konstruktivno pripomoći pri suočavanju s tim izazovima. Upravo smo objavili prvo izdanje prekograničnog časopisa Carnivora Dinarica koji nam pomaže da lokalnom stanovništvu predstavimo izazove suživota s velikim zvijerima", poručuje Snježana Malić-Limari iz WWF Adrije.

Ključne riječi: WWF, medvjedi, wwf adria
<
Vezane vijesti