Foto: A.K.Foto: A.K.Dvije tisuće građana zatražilo je nastavak kurikularne reforme i nove izbore.

Dvije tisuće građana okupilo se danas na prosvjednoj akciji Hrvatska može bolje – bez vas! na Markovom trgu u Zagrebu unatoč tome što je Vlada pala samo sat vremena prije početka okupljanja. Okupljeni su još jednom ponovili zahtjev da se nastavi Cjelovita kurikularna reforma te su zatražili nove parlamentarne izbore na kojima će obrazovanje biti strateški prioritet i to ne samo na papiru. Također su odaslali poruku upozorenja svim budućim vladama kako ne mogu ignorirati artikulirane i argumentirane zahtjeve 50 tisuća građana.Brakus: "Svi mi radnici i radnice, strejt, gej ili trans, državljani i državljani i državljanke ili oni koji to žele postati, svi mi, baš svatko od nas, ima pravo na slobodu, obrazovanje, poštivanje našeg ljudskog dostojanstva"

Berto Šalaj, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, istaknuo je kako je bivša Vlada kurikularnu reformu zaustavila prvo zaustavila na papiru "greškom", a zatim to i u procesu čime su poniženi svi stručnjaci, učitelji, nastavnici i profesori koji su sudjelovali u pokušaju da Hrvatskoj osiguraju bolji obrazovni sustav.

"Nove izbore želi 70 posto hrvatskih građana, a mi ovdje okupljeni želimo izbore kako bi od političke klase čuli što imaju reći o obrazovanju. Želimo čuti što o budućnosti obrazovanja u Hrvatskoj misli svaki onaj politički akter koji želi osvojiti vlast i preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje", rekao je Šalaj i istaknuo kako oni kojima nije stalo do budućnosti obrazovanje, nemaju nikakvu političku budućnost u našoj zemlji.

Student Kristijan Orešković podsjetio je na sve grijehe Vlade u području obrazovanja – od neisplate stipendija za studente slabijeg socijalnog statusa do zaustavljanja dodjele nagrade Luka Ritz.

"Danas sam ovdje, zato što znam da smo mi ti koji se moramo izboriti za našu bolju budućnost – za kurikularnu reformu, s ovim stručnjacima, ali bez ove garniture na vlasti", rekao je Orešković.

Miljenko Hajdarović i Josip Kličinović - članovi Stručnih radnih skupina, istaknuli su kako je 500 stručnjaka godinu dana živjelo reformu, putovalo po školama i razgovaralo s kolegama te unosilo njihova stajališta u buduće programe koje su dostavili Ministarstvu. Sada tamo stoje i
"čekaju Godota" ,rekli su i dodali da ih zauzvrat neki političari i dio medija ponižavaju i nazivaju uhljebima, četnicima, komunjarama i neznalicama. Bez obzira na trenutačne zastoje, reformu u budućnosti nitko ne može zaustaviti, rekli su.

Orešković: "Danas sam ovdje, zato što znam da smo mi ti koji se moramo izboriti za našu bolju budućnost – za kurikularnu reformu, s ovim stručnjacima, ali bez ove garniture na vlasti""Nitko nema pravo pretvarati jave medije u pamflete političkih stranaka, nitko nema pravo provoditi cenzuru. Nitko nema pravo određivati što će i kako žene činiti sa svojim tijelima. Nitko nema pravo LGBT zajednici prijetiti oduzimanjem bazičnih ljudskih pravili ih sprječavati u tome da ih ostvare. Nitko nema pravo oduzeti mi san da će mojem djetetu u školi biti bolje, da će učiti točnije. Nitko nema pravo oduzeti mi san da će moje dijete biti manje maltretirano i diskriminirano, da će živjeti sretnije i sigurnije", istaknula je u svom govoru aktivistkinja i novinarka Ana Brakus i naglasila da to pogotovo pravo nemaju država i Crkva u jednoj sekularnoj državi.

"Svi mi radnici i radnice, strejt, gej ili trans, državljani i državljani i državljanke ili oni koji to žele postati, svi mi, baš svatko od nas, ima pravo na slobodu, obrazovanje, poštivanje našeg ljudskog dostojanstva. Ova Vlada već pet mjeseci radi sve da nam to onemogući", rekla je Brakus i Šalaj: "Oni kojima nije stalo do budućnosti obrazovanje, nemaju nikakvu političku budućnost u našoj zemlji"poručila vladajućima - zato, baš kao na ispitu – pali ste i odlazite.

Emina Bužinkić na kraju je okupljenima poručila kako Hrvatska može bolje bez političara, ali sigurno ne može bez građana i građanki ove zemlje što su okupljeni popratili s bučnim odobravanjem. Okupljenima su kasnije podijeljene krede kojima su crtali velike ikseve čime su poslali jasnu poruku političarima kako im nisu potrebni.

Tijekom samog prosvjeda građani i građanke su ispunjavali glasačke listiće te ih ubacivali u kutije koje će predstavnici inicijative Hrvatska može bolje sutra uručiti saborskim zastupnicima kako bi poručili da je vrijeme i za njihov odlazak i za nove izbore.

 aem_copy61595.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: prosvjed, Vlada, kurikularna reforma
<
Vezane vijesti